Svaki novi trenutak koji dolazi u svakom novom danu donosi nešto novo i gotovo nikada sa sigurnošću ne možete reći da će se nešto dogoditi, pa čak ni za ono što ovisi direktno o vama, ni ono što imate u planu jer nikada ne znate što se može desiti i spriječiti vaš plan.

Foto: Flickr, calleecakes

Ljudi su skloni tome da planiraju svoj radni dan i po nekoliko dana u naprijed, neki čak i po nekoliko mjeseci, te to onda iziskuje i planiranje poslova unaprijed i tu zapravo sve dolazi pod jedan upitnik. Zapitajte se što dobivate kroz dugoročno planiranje, donosi li vam to više koristi ili štete, jedno je sigurno. Dugoročno planiranje donosi vam pritisak i mnogo obaveza, dovodi vas u rizik da se sve planirano ne dogodi, jer dovoljno je da jednu stvar koju imate u planu ne izvršite i cijeli vaš plan pada u vodu.

Mnogi će reći da treba planirati, da, to je točno, ali planirajte samo današnji dan, nemojte se opteretiti sa sutra i s jučer, jer vi živite sada i planirajte za sad. Ako planirate nešto za sutra donosi li vam to garanciju da će se to dogoditi, donosi li vam to garanciju da ćete  vi doživjeti sutrašnji dan? Ne, ništa od toga nije garantirano jer da je tako onda bi vaš život bio kao preplata i uopće ne bi imao smisla.

Smisao života je u tome da se opustite i da živite dan za dan, da živite trenutak za trenutak i da u njemu uživate, a svaki sljedeći trenutak donijeti će vam novi dan. Kroz takav pristup vi možete uspjeti, kroz takav pristup vi odajete priznanje i poštovanje vlastitom životu, jer se ne opterećujete s pitanjima hoću li stići, zašto se to nije dogodilo, zašto baš uvijek meni, itd.

Kada naučite živjeti dan za dan, kada naučite živjeti sadašnji trenutak za slijedeći trenutak, tada ćete postići velik životni uspjeh jer nećete živjeti u prošlosti, nećete živjeti u budućnosti, živjeti ćete u sadašnjosti i život će vam biti stvaran i potpun. Osjetiti ćete zadovoljstvo i pravu vrijednost života i tada ćete uživati u svakom trenutku svojeg života.

Autor: Z. Posavec