Papaja se najviše uzgaja na Havajima, u tropskoj Africi, na Filipinima i Cejlonu, u Indiji, Maleziji i Australiji. U manjoj količini može ju se naći i u Meksiku. Drvo papaje zapravo je velika trava koja može narasti i do 6-7 metara, a pojedini plod zna težiti i do deset kilograma.

papaja

Papaja, Foto: Flicker, KaiChanVong

Postoji havajska i meksička papaja, a u trgovinama ćemo ju naći uglavnom u havajskom izdanju, a ona je slađa, kruškolika i žuto-narančaste kore, dok je meso obično narančasto ili blago ružičasto s malim crnim sjemenkama u sredini, a meksičke su papaje mnogo veće i težiti mogu čak do pet kilograma.

Papaja sadrži mnogo vitamina i minerala, kao što su vitamin C, kalcij, željezo i magnezij. U sebi sadrži enzim papain koji je učinkovit kod osoba koje imaju problema s probavom ili želučanim smetnjama.

Sadržava i vlakna, karotenoide, uglavnom kriptoksantin, koji može smanjiti rizik za rak pluća i debelog crijeva, te može pomoći kod reumatoidnog artritisa. Osim što pomaže probavi, papain se upotrebljava u komercijalnoj proizvodnji hrane kao sredstvo za omekšavanje mesa, te kao stabilizator u pivu.

Lateks u biljci papaje u mnogim se tropskim područjima upotrebljava za crijevne parazite, dok se dijelovi korijena upotrebljavaju za istjerivanje valjkastih crva, lateks također služi za liječenje gnojnih čireva i bradavica, te za uklanjanje sunčanih pjega.

Osim gore navedenog papaja služi u svrsi boljeg imuniteta, ima dobar utjecaj u borbi protiv dijabetesa i raka, služi u borbi čišćenja organizma, pomaže u mršavljenju, smanjuje se šansa za srčani udar, a kod oba spola pomaže u jačanju plodnosti.

Prema nekim istraživanjima došlo se do zaključka da žene koje dobivaju više beta-kriptoksantina i uzimaju više vitamina C, rjeđe su zaražene HPV-om, virusom koji može uzrokovati rak vrata maternice. Ruski su znanstvenici ustanovili da antioksidansi i prirodni enzimi u papaji mogu ubrzati cijeljenje opeklina i rana.

Fitokemikalije kao što su lutein, kriptoksantin i zeaksantin, koje se prirodno nalaze u papaji, mogu pomoći duljem očuvanju vida.

Da li ste znali da sjemenke papaje možete osušiti i samljeti, te ih upotrebljavati u raznim jelima umjesto papra. Ekstrakt sušenih listova papaje ima antikancerogeni učinak i to protiv širokog spektra tumora, uključujući i rak dojke, jetre, pluća i gušterače.

Plod papaje se može konzumirati kao svježi ili kao sušeno voće, a može ju se kuhati i kao povrće. Mliječni sok papaje može se koristiti u liječenju psorijaze i raznih kožnih nečistoća, zatvora i za detoksikaciju probavnog sustava.

Autor: J. Nikšić