Origano je poznat i pod nazivom mravinac, divlji majoran i gorska metvica, a njegovo ime znači “ukras brda”, pripada obitelji metvica. Postoji više od dvadeset vrsta origana. Origano se najviše uzgaja u Aziji, Europi, Sjevernoj Africi i Sjevernoj Americi, a potječe s područja Mediterana.

origano

Origano, Foto: Flickr, Joi

Spominje se još u starom Egiptu i bio je posvećen bogu Ozirisu. To je jednogodišnja biljka koja raste u obliku grma i naraste do visine od 50 cm. Biljka je jako aromatična, ali i gorkog okusa.

Jeste li znali da žličica origana ima jednaku količinu antioksidansa kao u jabuci? Također je gotovo jednaka jednoj banani ili šalici mahuna ili pak polovici šalice mrkve kuhane na pari. U origanu se nalaze mnogi vitamini, minerali i fitokemikalije koje djeluju kao snažni antioksidansi. On je također dobar izvor karotenoida luteina, zeaksantina i beta-karotena.

Origano kao začin i lijek koristi se danas u kulinarstvu i kozmetici gdje se spravljaju razni uljni pripravci za masažu. Stari Grci stavljali su listiće origana na bolne mišiće, dok su ga Rimljani koristili za ugrize škorpiona i paukova. Muškarci su miješali maslinovo ulje i origano i time mazali glavu u nadi da će potaknuti rast kose, a ista kombinacija pomagala je za reumu nogu i ruku, te istegnuća.

Osobe koje imaju problema sa psorijazom, svakako bi trebale uvrstiti tu malu biljku u svoj jelovnik, nadalje pomaže u liječenju bronhitisa, teškog kašlja, crijevnih komplikacija, ekcema, grčeva, komplikacija kod krvarenja, komplikacije želuca, bolesti živaca, poremećaja metabolizma, želučanog katara, kod zubobolje, reume, svrbeža, upale usne šupljine, upale jednjaka i grla.

U kozmetici se koristi za njegu problematične kože, u aromaterapiji za masaže kod upalnih procesa mišića, oteklina, uganuća, može se primijeniti i kao oblog, a krema će vam pomoći kod migrena i glavobolja.

Origano sadrži i važne fenolne kiseline koje snažno djeluju protiv slobodnih radikala, a to može pomoći prevenciji nastanka određenih vrsta raka, ima jako djelovanje na bakterije, gljivice i parazite. Kombinacijom ekstrakta brusnice i origana učinkovitije je uništavala H.pylori nego svaki ekstrakt zasebno.

Origano možete sačuvati tako da ga osušite i upotrebljavate tijekom godine, a možete ga i nasjeckati svježi i držati u plastičnoj zdjelici ili vrećici u zamrzivaču.

Čaj od origana pospješuje znojenje i oslobađa toksine preko kože, a naročito kod groznice koja je uzrokovana prehladom ili gripom.

Stari Rimljani i Grci stavljali su mladencima na glave krune od origana, jer se vjerovalo da on tjera tugu.

Autor: J. Nikšić