Foto: Flickr, Eran Finkle

Orah ili latinski naziv Juglans regia

Ostali nazivi: obični orah, pitomi orah

Orah je samoniklo stablo koje raste u šumama, a uzgaja ga se i u vrtovima domaćinstava zbog njegovih ljekovitih svojstava. Potiče se Dalekog istoka i Male Azije.

Lišće se ubire u lipnju i srpnju, tako da se sa središnje stapke skidaju pojedini listići, koje brzo sušimo, kako ne bi pocrnili i čuva ih se u dobro zatvorenim posudama. Dok je plod još zelene boje skuplja ga se u ljetnim mjesecima, a zreo plod sakupljamo u jesen. Orahova jezgra bogata je bjelančevinama, ugljikohidratima, vitaminima B i C, a sadrži i kalij, magnezij, fosfor i željezo.

Od orahovog lista dobiva se eterično ulje koje je tamno-žućkaste boje, ljutog i gorkastog okusa. Njegova ljekovitost pri upotrebi kao čaj pomaže kod jačanja krvi, želuca, olakšava probavu, čisti gnojne rane i pomaže pri njihovom zacjeljivanju, pije se kod bolova kostiju i zglobova, raznih čireva, rahitičnih bolesti, kod upale desni i krvarenja, služi za čišćenje bubuljica na licu, krasta na glavi, kod lišajeva, gnojnog osipa.

Ljekoviti sirup se dobiva od zelenih plodova oraha ili samo zelene ljuske, uz dodatak meda. Jezgra oraha zbog svojih vrijednosti upotrebljava se u domaćinstvu kao jedna jako kvalitetna namirnica od koje se prave razni kolači i slastice.

Orah se koristi i u kozmetičkoj industriji, a najviše ga se upotrebljava za kreme i ulja za sunčanje.

Za jačanje vlasišta priprema se slijedeće:

– 10 jušnih žlica samljevenog oraha

– 1litra 96%-tnog alkohola

pustiti da odstoji u flaši koja je dobro zatvorena dva tjedna na toplom mjestu i dobivenom tekućinom masirati kožu glave, bez ispiranja, pustiti samo da se osuši svaku večer u trajanju od sedam dana i ponoviti postupak nakon 10 dana. Primjena nije ograničena.

Autor: J. Nikšić