Foto: Flickr, hang_in_there

Mnoga djeca su iskusila taj teret, tugu, bol kada su izgubili svoje roditelje, a da pri tome nisu stigli zatražiti oprost od njih, te si danas ne mogu to oprostiti. Tu se javlja veliki problem, jer ta ista osoba danas ima svoju obitelj i zna i osjeća što to znači biti mama i tata. Kao i svi tinejđeri, tako i oni povodili su se društvom koje više puta nije bilo u redu, odnosno bilo je tu alkohola, konzumenata, tučnjave i da ne nabrajamo dalje, ali to navodno prođu mnogi u toj dobi, ne razmišljajući o posljedicama.

Netko ispliva na površinu, a netko zaglibi još dublje. Počinju problemi između njih i roditelja, ne mogu si pomoći i oni se udaljavaju sve više, svatko govori svoje i up0rno tvrdi da je on u pravu.  Istina je da je svatko od njih  na jedan način u pravu, ali dok ne posjeduju kompromis, neće se ništa promijeniti.Ali, do promjena dolazi, umiru roditelji, u zraku jedna velika tuga, jer  godine nisu važne, jer svi ste vi djeca i u starosti i u mladosti.

Dolazite vi i gledate tu patnju oko sebe i počnete ju i osjećati, ali na način da krivite sebe jer nikada niste stigli reći mama – tata, volim vas, oprostite mi za sve ono što sam vam učinio loše, a da nisam sebe razumio. No sada je kasno za sve to, jer oprost nije stigao na vrijeme, a vi se osjećate da je jedan dio vašeg tijela prazan, ljuti ste na Boga, na sve oko sebe što se to iznenada desilo, a da vi niste bili spremni, jer sada više niste to dijete, sada ste odrastao čovjek sa svojom familijom gdje ste i vi roditelj, pa više razumijete.

Nastojite više vremena provoditi sa vama najdražim osobama jer ste shvatili da dok je čovjek živ može dati i primiti oprost.Iako se vama čini da ste propustili zatražiti oprost, još uvijek možete, jer ta ista duša će vas čuti iako nije prisutna u fizičkom obliku pored vas, a kada srcem to zatražite, oprost će se i desiti, a to ćete kroz vrijeme i osjećati. Stvarajte komunikaciju sa roditeljima dok su živi, jer svaki čovjek je izgrađen na svoj način i oprostiti treba, iako se teško zaboravi, ali zato nam je Bog dao snagu da i to možemo činiti u bilo koje vrijeme, pa makar i na samrti.

Svi jednog dana shvate svoje propuste, ali očito je to normalno u ovom životu, jer ne bi bilo dobro da je sve idealno, jer niti jedan čovjek nije idealan.Greške se događaju, a na njima se i uči i svatko tko imalo osjeća svoju dušu razmislit će o njima i povezati se sa jednom višom razinom duhovnosti gdje će moći svladati sve prepreke koje su ga pratile kroz život, a kada jednom savladate sve to, vi ste jači, možete drugima opraštati, jer to je osobina koju samo čovjek može učiniti.

Oprost mnogi nisu spremni zatražiti ili ga dati, no vjerujte da to vama ide na štetu, to je nešto što vas prati kroz vaš život, nekoga više muči, nekoga manje, ali opet je tu u blizini. Svatko bi trebao, ako je to ikako moguće zatražiti oprost dok je još vrijeme, jer ono što ostavljamo u ovom životu neriješeno, to vas čeka u slijedećem, ali sa težim posljedicama za vas same, jer će vas upravo taj nezatraženi oprost izjedati iznutra i neće vam biti lako izaći iz tog začaranog kruga.

Samo oni najuporniji i najjači uspjet će u tome, jer su shvatili da su upravo oni ti koji trebaju učiniti prvi korak da se nešto promijeni, a sa svakom promjenom vi ste i duhovno jači. Ne čekajte u životu da se nešto samo od sebe pokrene, pokrenite se vi sami.

Autor: J. Nikšić