Foto: Flickr, USAG-Humphreys

Mnogo se priča i govori o odgajanju djece, koji put vam se čini da svi drugi bolje znaju od vas, a jeste li se zapitali zapravo što vaše dijete želi, ili vi i dalje vršite pritisak da bude onako kako vi želite, jer možda u vašem djetetu vidite budućeg sebe samoga. Ne želimo da se u ovoj priči nađete uvrijeđeni, već vam samo želimo približiti kako pojedina djeca razmišljaju, te bi bilo poželjno da se suočite sa njihovim odlukama i prihvatite to kao njihov rast, jer jedino na taj način dobit ćete sliku što oni zapravo žele biti.

Postoje roditelji koji se nikako ne mogu pomiriti sa činjenicom da je došlo vrijeme da ih njihovo dijete napusti i krene svojim putem, tada se događaju stvari za koje niti jedna strana nije spremna da ih prihvati, te dolazi do laganih svađa, depresija, roditelji izigravaju žrtve samo kako bi ukazali na to da oni nisu zaslužili ostati sami, a da se pri tome ne pitaju kako se njihovo dijete osjeća, koje emocije prevladavaju, da li tuga ili bijes.

Naravno, prevladat će bijes jer se dijete pita što je tu loše da krene svojim putem, pa to je sve normalno, jer zato su i rođeni da postignu nešto u svom životu, a sada se javljaju prepreke za koje nema objašnjenja. Dok ga drži bijes, sve je to dobra reakcija tijela, ali kada počnu sukobi, to se pretvara u tugu i na laganom je putu ka depresiji, koja nikako nije dobra, jer ona vuče dušu na dno, koju je kasnije teško povratiti u normalno stanje, ali kroz upornost i to je moguće.

Zašto se roditelji tako ponašaju, teško je reći, ali sve naznake govore da tu vlada jedna vrsta straha i dok god bude tako, djeca će patiti i u kasnijoj dobi se kajati što nisu slušali svoj nutarnji glas koji ih je navodio na to da krenu dalje, jer jedino tako će spoznati za što su vrijedni u ovom životu.

Teško je onom djetetu koje se pomiri sa odlukom roditelja da trebaju ostati sa njima, jer nitko njih ne pita kako se osjećaju kada osjećaju taj pritisak u svom srcu, jer smatraju da su im roditelji uzor, podrška i nadasve oni su ti koji bi trebali pogurati svoje dijete da postigne ono što želi, već ako oni nisu za svog života, jer su uvijek postojale neke prepreke.

Svako dijete koje je na jedan način “tvrdoglavo”, postići će upravo ono što želi, a od roditelja samo traži podršku, zar je to tako teško dati svom djetetu? Naći će se mnogi koji će si to priznati, ali svom djetetu neće, a zašto je to tako, eto upravo zbog toga što postoje roditelji koji su egoistični i žele da bude onako kako oni kažu, jer na kraju krajeva oni su ti koji su svoje dijete odgajali, a sada traže od njih da im ono vrati na način da ostane sa njima do kraja njihovog života.

Istina, lijepo je imati dobre odnose, ali do kuda sežu ti odnosi ako počnu razmirice i svađe? Kome sve to koristi? Naravno ne koristi ni jednoj ni drugoj strani. Onda se dešava ono suprotno, dijete revoltno i ljuto odlazi, roditelji plaču i kako vrijeme prolazi, roditelji dolaze do zaključka da nisu smjeli tako postupiti, jer život je jedan i svatko ima pravo da odluči kako će ga provesti, jer Bog je dao svima slobodu njihove odluke.

Ovime želimo približiti roditeljima da osluhnu svoje dijete, razgovaraju što je najbolje učiniti da i jedna i druga strana bude zadoljna, jer samim tim se stvara jedna harmonija ljubavi između vas i vjerujte da će vam dijete svakim danom više biti zahvalno, jer ste ga pustili da iskusi ovaj život na način kako oni misle da je najbolje za njih, rodit će se jedna veća povezanost, samo na drugačiji način i svi vi koji ste shvatili ovaj tekst i dok je još vrijeme zapitajte se da li ispravo postupate ili se još uvijek nešto može promijeniti da oboje budete zadovoljni što ste smogli snage da uđete u tu tešku raspravu i odluku.

Svi vi koji ste roditelji, nemojte se bojati pustiti svoje dijete “u svijet”, jer na taj način postići ćete samo ono suprotno da će vam jednog dana ono reći da ste vi krivi što nije uspio u životu, a onda ćete se osjećati još gore, jer je krivnja pala upravo na vas, a sa njom je teško ići dalje kroz život, jer upravo ta krivnja vam stvara noćne more, grcate u suzama i mislite kako za vas nema više sreće, ali to ne mora biti tako, već priznajte sebi da nije lako ostati sam, ali da za sve ima rješenja, jer to isto dijete danas-sutra imat će svoju obitelj i vi nećete biti više sami već ispunjeni svojim unucima.

Dajte si snagu koja je u vama i sjetite se da ste i vi otišli od svojih roditelja i stvorili ono što danas imate, te da je sada došlo vrijeme na vaše dijete da to isto mora učini i bit ćete zadovoljni i jedan i drugi. Za sreću svog djeteta potrebno je jako malo, a to je da ga pokušate razumjeti i odobravati to što mu je na umu, jer vjerujte svako dijete dugo razmišlja i slaže u svoju podsvijest što bi moglo učini, a kada dođe vrijeme, ta ista podsvijest mu uzvrati i šalje rješenje, a duša nikada ne griješi, samo ju treba slušati.

Dragi roditelji, pustite svojoj djeci da istraže svoj svijet, a vi mu budite velika podrška i ljubav u svemu tome, ako radi pozitivne stvari koje će mu donijeti uspjeh u životu.

Autor: J.Nikšić