Očanica ili latinski Euphrasia officinalis

Drugi naziv: gorčika, vidica, zorvica, dragonka

Očanica je rasprostranjena od nizina do predplaninskog pojasa po šumama i pašnjacima, suhim livadama i neplodnim tlima. Ima je po čitavoj Europi, a može ju se naći i u Alpama.

Foto: Flickr, Phil Sellens

Cijela biljka se ubire u vrijeme cvatnje od mjeseca srpnja do početka mjeseca listopada. To je trajna biljka koja naraste do visine 40cm, listovi su srebrno-bijele boje, pokriveni gustim bijelim dlačicama, a cvijetovi su bijele boje zbijeni jedan do drugoga.

Od davnina ju se koristi za liječenje bolesti očiju, kod probavnih smetnji, kao i upale dišnih organa. Oblog se koristi kod ublažavanja ječmenca, upale rožnice i konjuktivitisa. Također hladi umorne i suzne oči, pa ga se nalazi kao jedan od sastojaka u losionima za oči.

Očanica se primjenjuje i kod plućnih bolesti, te početnog stanja tuberkuloze, uspješno se liječe stanja kod bolesti živaca, katara dišnih organa, katara želuca, žutice i ženskih bolesti, pa čak i kod neplodnosti, uravnotežuje hormone. Pijenje čaja nadopunjuje vanjsko liječenje očiju. Može poslužiti kao sredstvo protiv infekcije srednjeg uha i sinusa.

Važno je napomenuti da pretjerane količine mogu izazvati svrbež ili nadraženost očiju, mučninu, nesanicu, teškoće pri disanju, pa se treba pridržavati uputstva. Ne preporuča se trudnicama i dojiljama.

Oblog očanice:

– 70gr očanice

– 30gr cvjeta kamilice

sve zajedno preliti vrućom vodom i ostaviti da odstoji 15min, procijediti, te kada je doseglo sobnu temperaturu upotrijebiti kao oblog na kapke.

Čaj od očanice:

– 1 žlica očanice

– 250ml vode

očanicu dodajemo u hladnu vodu, stavimo da provrije, maknemo sa vatre i pustimo da odstoji minutu-dvije, piti 1-2 šalice na dan oko četiri tjedna i dva do tri puta na godinu.

Autor: J. Nikšić