Noćurak – žuti

Noćurak žuti ili latinski Oenothera biennis

Domovina žutog noćurka je Sjeverna Amerika, a uspijeva i u cijelom svijetu u umjerenim klimatskim zonama. U Europu je donešena kao ukrasna biljka, a raste na pustoj zemlji i na kosinama, a ponajprije na pješčanom tlu. Cvate od mjeseca lipnja do mjeseca listopada.

Foto: Flickr, Carl A. Cuicke Free Photos

To je dvogodišnja biljka koja naraste i do 1,5m visine. Svojim velikim žutim cvijetovima  koji narastu do promjera 6cm diči se svojom ljepotom, a oni se otvaraju samo navečer te tako privlače  razne noćne kukce, a za oprašivanje se brinu noćni leptiri. Pri samom izlasku sunca, cvjetovi venu, a dolaskom večeri novi izlaze i krase biljku.

Dvije važne nezasićene masne kiseline koje sadrži noćurak su alfa-linolinska kiselina i gama-linolinska kiselina. Organizam alfa-linolinsku kiselinu nije u stanju sam proizvoditi,  dok gama-linolinsku kiselinu organizam može proizvesti iz sirovina koje se nalaze u hrani.

Esencijalne masne kiseline imaju povoljan učinak jer štite od srčanih oboljenja, krvarenja u mozgu, visokog krvnog tlaka i pretilosti. Ulje noćurka se pije kod tretmana za snižavanje kolesterola, dijabetesa svih oblika, multipleskleroze, u poboljšanju funkcije mozga, želučanih tegoba, pomaže kod žena koje imaju predmenstrualne tegobe, kod menopauze, kod upalnih promjena na koži, kao što je psorijaza, razni ekcemi, neurodermitisa, odnosno kod suhoće kože, stvaranje prhuti, svrbeža itd.

Nadalje ulje noćurka pomaže pri odvikavanju od alkohola, spriječava blokadu enzima izazvanu alkoholom,  kod lakših oblika depresije, pokazao se dobar pri dvoboju reumatoidnim artritisom, blagi učinak ima kod šećerne bolesti, smanjuje osjećaj vrućina uslijed hiperfunkcije štitne žlijezde, te usporava proces starenja.

Ulje se dobiva hladnim prešanjem zrelih malih sjemenki.

Autor: J. Nikšić

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.