Vjerojatno svatko u sebi ima neku želju ili cilj koji želi da mu se ostvari, vjerojatno postoji nešto što svatko želi, ali opet postoji ona neodlučnost, strah i sumnja koja sputava čovjeka da pokuša, da se pokrene i spozna svoje vlastite mogućnosti.

povratak

Povratak, Foto: Flickr, AndYaDontStop

Postoji toliko toga što čovjek može učiniti, ali tek rijetki, zapravo, oni odvažni i najhrabriji upuste se u pustolovinu vlastitog života i svega onoga što isti donosi.

Često su ciljevi i želje vezani za novac i materijalno bogatstvo. Zapravo, ljudi su zaslijepljeni materijalizmom i zavedeni su stavom da ako ne posjeduju materijalno da manje vrijede i da je njihov život težak i manje vrijedan od onih koji posjeduju materijalno bogatstvo.

Uistinu, zastanite na trenutak, osluhnite sebe i pokušajte spoznati najiskreniju želju koja se nalazi unutar vas i vašeg srca. Pokušajte spoznati koji vam je primarni cilj u vlastitom životu, ali učinite to na način da ne dotaknete područje materijalizma. Jeste li pronašli svoju želju? Jeste li pronašli svoj cilj?

Primarni cilj i želja treba biti čovjek sam sebi! Možda nekome to zvuči čudno, možda kod nekoga izaziva izrugivanje i prezir, ali to je osobno pravo svakog pojedinca, to je sloboda svakog čovjeka. Bez obzira na reakciju, činjenica je ta da ako čovjek ne spozna sebe i svoje vlastite vrijednosti ne može biti sretan ni zadovoljan u životu. Također, ne može biti ni uspješan, jer u konačnici najveći uspjeh je biti svoj, biti cjelina koja je ispunjena ljubavlju, mirom, zdravljem i zadovoljstvom.

Ako netko misli drugačije ima pravo na to, ali postoji li cijena za koju se može kupiti ljubav? Postoji li cijena za koju se može kupiti mir i zdravlje? Ljubav, mir i zdravlje ne mogu se kupiti novcem. Zadovoljstvo se može stvoriti u jednom određenom obliku kroz novac i materijalizam, ali to je vrlo kratkog vijeka i vrlo brzo nestane.

I sada opet dolazi pitanje što učiniti? Kako biti sve to, kao to postići? Kako biti sretan bez novaca, kako biti miran u ovom kaosu koji vlada u okruženju? Kako biti svoj, kako biti cjelina ispunjena ljubavlju, mirom, zdravljem i zadovoljstvom?

Vrlo jednostavno. Nikada ne odustajte od sebe. Sebe uvijek stavljajte na prvo mjesto, za sebe uvijek želite najbolje, samo prije toga trebate upoznati samog sebe, skinuti lažnu masku s lica i biti ono što uistinu jeste. Nema potrebe glumiti, nema potrebe skrivati se, jer najbolji ste i najvrjedniji kada ste spontani i iskreni. Najbolji ste onda kada sebe i svoj život prihvatite u cjelini i kada vjerujete u sebe i svaki dio svojeg postojanja.

Vjerujte, postoji razlog zašto ste rođeni. Postoji razlog zašto čitate ovaj članak! Možda je razlog da počnete vjerovati u sebe, u svoj život i svoje mogućnosti. Možda je razlog da odbacite sve stare navike i krenete u jedan sasvim drugačiji način života. Novim načinom života otvaraju se nova poglavlja, nove mogućnosti i novi izazovi.

Ne odustajte u novim poglavljima jer ona donose nova učenja. Ne odustajte u mogućnostima jer one donose sve ono što vam je potrebno. Ne odustajte u izazovima jer u izazovima rastete. I ono što je bitno, vjerujte, jer bez vjerovanja život je tek praznina koju čovjek pokušava ispuniti.

Autor: Z. Posavec