Nezadovoljstvo je izvor frustracija

Kada se malo sagleda funkcioniranje ljudi lako se dođe do zaključka da nekako uvijek sve poslagujemo onako kako nama najviše odgovara. Volimo unaprijed znati što će se i kako odvijati, volimo planirati i stvarati “filmove” kako će se nešto odvijati i tih “filmova” držimo se kao da su gotova stvar.

Frustracija

Frustracija, Foto: Flickr, Ally Mauro

Ne živimo spontano i opušteno, nego smo u grču i strahu. Stalno se osvrćemo iza sebe da nas nešto ne sustigne i bježimo u budućnost, a za to nema potrebe. Planiranje i očekivanje gotovo su sastavni dio svakodnevice, a ono što je tužno je to da većina nas ne zna što zapravo donosi planiranje i očekivanje.

Planiranje i očekivanje najveći su izvor nezadovoljstva, jer htjeli mi to priznati ili ne, većina naših planiranja i očekivanja donosi razočaranje i učini nas nezadovoljnima. Svako novo razočaranje je nova količina nezadovoljstva koja se gomila u našem energetskom polju, te nakon određenog vremena javlja se frustracija.

Kada se javi nezadovoljstvo trebamo znati da je neminovna i pojava frustracija, jer one dolaze zajedno. Frustracija je pokazatelj da ne znamo živjeti, da ne živimo spontano i da se ne znamo prilagoditi, te da živimo na silu.

Kada se ona pojavi prvo postanemo frustrirani svime što nas okružuje, dok na kraju postanemo frustrirani sami sobom. Frustracija je puna ogorčenja, zavisti i ljubomore. Upitajmo se da li nam je ista potrebna u životu? Nije li život dovoljno težak i bez zavisti, ljubomore i gorčine?!  Naravno da je težak i najmanje što nam potrebno je nezadovoljstvo, frustracija i sve ostalo što one donose.

Možemo živjeti bez njih, samo je potrebno živjeti spontano, bez prevelikih planiranja i očekivanja. Trebamo se opustiti i živjeti dan za dan, biti prilagodljiv i nadasve biti ono što jesmo. Nema potrebe truditi se biti nešto što nismo, jer nabolje funkcioniramo onda kada smo svoji.

Autor: Z. Posavec

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.