Foto: Flickr, Herbolario Allium

Neven ili latinski naziv Calendula officinalis

Drugi nazivi: žutelj, zimorod, kalendula, vrtni ognjač, bilek, bilec

Neven je jednogodišnja biljka koja raste u vrtovima, vinogradima, a divlji se nalazi i na livadama. Njegov žuti cvijet, osim što djeluje kao ukras, koristi ga se i u ljekovite svrhe. Stari narodi su cvijet upotrebljavali za pomlađivanje. Ima protuvirusno i protubakterijsko djelovanje. Cvijet se bere u punom cvatu, a listovi dok su mladi. Cvate od lipnja do kasne jeseni. Pripravke od nevena koristimo za liječenje kožnih oštećenja, kao i u kozmetici. Važan je i kod zacjeljivanje rana. Njegovi sastojci sprječavaju upale.

Neven se koristi u liječenju zatvora, kod bolesti crijeva i želuca, rana, kostobolje, služi za jačanje imunološkog sustava, upalu desni i zubnog mesa, ateroskleroze krvnih žila mozga, deformacije nožnog palca, stanja koja su povezana sa čirem želuca, gastritisa, kroničnih bolova u želucu, potiče znojenje, djeluje na žuč i žučne kanale, regulira neurednu menstruaciju.

U obliku krema ili masti koristi se za razne rane, čireve, proširenih vena i modrica, kod jako osjetljive kože i kože sklone alergijama, kod ožiljaka nakon operacije, kod lakših opeklina i ozeblina, kod raspucalih usana, suhih ekcema i za njegu dojenčadi.

Čaj se koristi kod želučanih tegoba, upale želučane sluznice, kao i čira na želucu i crijevima , kod ispiranja šupljine usta i ždrijela.

Mast nevena:

– 1 šalica od svježe iscijeđenog soka cvijeta ili lišća

– 2 šalice nesoljene domaće svinjske masti

– 1/2 šalice voska

sve dobro otopiti na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se sve ne zgusne

Tinktura od nevena:

– 10gr nevena

– 50gr maslinovog ulja ili 70%-tnog alkohola

potopljeno ostaviti da odstoji na toplom mjestu tri tjedna, procijediti u tamnu staklenku

Ulje se koristi kod raznih kožnih oboljenja, a alkohol služi za ispiranje

Autor: J. Nikšić