Nesanica može biti akutna i kronična. Akutna ili kratkotrajna nesanica se povezuje s događajima u životu kao što su porodični događaji, stres ili traumatični doživljaji, dok se kronična nesanica povezuje s nekim drugim zdravstvenim problemom i može trajati mjesecima, a i godinama.

nesanica

Nesanica, Foto: Flickr, Carlos Martnz

Nesanica ne pita za godine, a najčešće se javlja kod starijih osoba. Nesanica i zašto ne spavamo može biti frustrirajuće stanje, jer upravo nespavanjem čovjek ne može odmoriti svoje tijelo. Uzroci nesanice mogu biti različiti kao npr: mentalni poremećaji, strah, depresija, stres, financijski problemi, pa čak i rođenje djeteta, hormonalni poremećaj, konzumiranje previše kofeina, nikotina, opojnih droga, alkohola, prestanak uzimanja antidepresiva, rad u smjenama, problemi sa štitnom žlijezdom itd.

Spominje se da starijim ljudima treba manje sna, ali to nje istina, svima nam je potrebno da tijelo odmorimo barem sedam sati u snu, a pojedincima je dovoljno i do pet sati.

Nesanicu možemo okarakterizirati sa slabom kvalitetom sna, odnosno često buđenje, buđenje s nervozom u želucu, buđenje i rano ustajanje umorniji nego kada smo legli u krevet.

Nesanica može prouzročiti probleme tijekom dana, kao što je umor, teškoće u koncentraciji, te nedostatak energije. Što onda učiniti? Možemo samo navesti ono što već mnogi znaju, a velika većina ljudi će se odlučiti na sedative. Svi ti lijekovi, ako se uzimaju dugoročno, postoji opasnost za navikavanje i zato nisu pogodni za duže korištenje, jer se tijelo nauči na njihov utjecaj. Od tih lijekova tijelo će se prilikom buđenja osjećati usporeno, a vi ćete biti mamurni.

Nama dobro poznati melatonin je hormon koji se luči kada padne mrak i on je zaslužan za kontrolu spavanja i buđenja. Tablete s takvim sastavom su u prednosti, jer ne postoje nikakve posljedice i ne izazivaju navikavanje kao sedativi.

Alternativno liječenje može također pospješiti dobar san, a tu ćemo spomenuti iscjeljivanje, akupunkturu, meditaciju, valerijanu (macinu travu) koja ne prouzrokuje navikavanje i može ju se koristiti duže vrijeme.

Postoji takozvana higijena spavanja, što znači da ne pijete kofein najmanje 5-6 sati prije spavanja, da ne jedete teške obroke uvečer, da ne pijete velike količine tekućine najmanje 3-4 sata prije spavanja, budite fizički aktivni tijekom dana, a nekima savjetujemo da ne spavaju uz TV iako mnogi to prakticiraju, jer kažu da ih TV uspava, probajte leći približno u isto vrijeme svaki dan, uzmite knjigu u ruke i čitajte prije spavanja ili slušajte laganu, opuštajuću muziku, učinite si toplu kupku uz par kapi eteričnog ulja za smirenje.

Tu bi izostavili sve one koji rade u smjenama, jer njima je najteže prilagoditi tijelo za spavanje, već su prisiljeni spavati po danu ili u jutarnjim satima. Naš savjet je da alternativno liječite nesanicu, a ne tijelo navikavati na sedative.

Autor: J. Nikšić