Negativna energija koju donosi riječ “moram”

Foto: Flickr, Rikie Rizza

Prije nego što počnete ovo čitati odvojite jedan trenutak za sebe i pokušajte razmisliti  na koji način vi funkcionirate, pokušajte staviti na hrpu svaku onu radnju koja  u sebi  sadrži riječ “moram”. Opustite se i razmislite polako, pokušajte doći do svake svoje dnevne radnje koja u sebi sadrži riječ “moram”.

Krenite od svojeg buđenja i uhvatite svako “moram”, dolazite polakako, ali sigurno do zaključka da vi skoro sve radite zato jer “morate”!! Upitajte se koliko vam riječ  “moram” zapravo donosi dobroga, a koliko lošega.

Riječ moram je negativna energija koja radi na niskim frekvencijama te svojim negativnim vibracijama stvara pritisak na vaše kompletno biće. Riječ moram u vaš organizam prenosi nervozu i stres, riječ moram uzima vam vašu slobodu, riječ moram su utezi na rukama i nogama koji vas sputavaju u životu, riječ moram drži vas cijelo vrijeme napetim, riječ moram drži vaše srce hladnim i tužnim, riječ moram drži vas na mjestu i dovodi vas u ropstvo riječi moram.

Budite po prvi put potpuno iskreni prema sebi i priznajte koliko stvari vi u svojem danu činite zato jer želite, koje činite da bi vas udovoljile  i popunile onu prazninu koju velik dio vas osjeća u sebi. Jako malo vas čini ono što želite, neki nemaju ni jednog trenutka u kojem bi činili ono što oni žele, već se cijeli dan svede u riječ “moram”.

Zar nije tužna činjenica da živite svoj život kao “obavezu”, zar nije tužno što kroz tu svoju obavezu uništavate sebe kao biće, svoje tijelo izrabljujete, tjerate ga da radi na maksimumu, bez da mu dajete imalo vremena da se odmori, zar nije tužna činjenica da vam obaveza oduzima slobodu i dovodi vas u ropstvo riječi moram. Tužno je, itekako je tužno.

Vi ste se rodili kao slobodno biće, dobili ste život na dar. Dobili ste na dar neprocjenjivu vrijednost i vaš jedini zadatak je, da  u životu sve radite iz srca, da radite ono što vas čini sretnim, da radite svaku stvar zato jer je iz srca želite, a ne zato jer morate, radite ono što vama najviše odgovara i ono što vas čini sretnim.

Ako ste se samo imalo opustili dok ste ovo čitali vjerojatno ste došli do spoznaje koliko je zapravo negativna riječ “moram”, vjerojatno ste došli da zaključka da vas riječ “moram” tjera da živite život kao obavezu, vjerojatno ste došli do zaključka da ne živite onakav život kakav vi želite, već  živite onako kako nekom drugom odgovara, a na taj način živite u ropstvu. Upitajte se ponovno što vam donosi riječ moram i sami  pogledajte koliko je ona negativna.

Jedino što se još nakon vašeg rođenja treba dogoditi je to da vaše fizičko tijelo treba umrijeti, nikad ne znate kada će doći taj trenutak, zato se opustite  i uživajte u životu, jer vi ništa ne morate osim umrijeti.

Autor: Z. Posavec

Komentari

 1. Janja komentira

  Slažem se da me iscrpljuje činjenica da ja to moram, ne nemoram al ipak moram jer živim u takvim okolnostima da to moram rješavat na vrlo težak način i proganja me danonoćno.

 2. Maja komentira

  Istina, jedino se umrijeti mora, ali ponekad moramo razmišljati i o potrebama drugih, uvažiti ih ili ih čak staviti ispred svojih. Sve je na ovom svijetu relativno pa i takvo “moram” ne predstavlja negativnu energiju, naprotiv!

 3. Lidija komentira

  Slazem se sa tekstom. Ipak, ako to “moram” povremeno posluzi kao motivacioni faktor za postizanje uspeha i visih ciljeva, ideala, onda je to dobar podsticaj. Jedini problem je sa onim ljudima koji se pokrecu samo kada su naterani i kada to “moram” postaje jedini motiv u zivotu.

 4. dubravka komentira

  izvrstan text…mora se samo umrijeti. Ima nekoliko drugih izraza koji uspješno zamjenjuju tu riječ: trebam, bilo bi dobro, bilo bi lijepo..pa svaki put kad se uhvatim da upotrebljavam riječ “moram” odmah je zamjenim sa ” bilo bi dobro ili bilo bi lijepo” 😉 …i naravno osjetim olakšanje, stoga toplo preporučam zamjeniti “moram” sa nekim od ovih izraza …Namaste 🙂

 5. Trudi komentira

  Samo se dvije stvari u zivotu MORAJU – mora se umrijeti i mora se zivjeti do smrti….
  A ustvari nametnuta nam rijec “mora” koju smo naucili kad smo i govoriti naucili, skriva zapravo ono u nama sto nas pokrece, daje nam onu kreativnu snagu da se borimo jer bez borbe u zivotu mi ne bismo ni opstali……. Tako ja gledam na tu intrigantnu rijec.

  • Marsonia komentira

   Život ne bi trebao biti borba, no nažalost svi mi upadamo u tu zamku. Borba, moram i milion drugih riječi (a riječi su djela) nam zaista svakodnevno remete protok energije i sputavaju nas.

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.