Uvijek govorim i uvijek ću govoriti da si svatko osobno treba priuštiti čim više trenutaka koji će ga ispunjavati. Radi stvari koje želiš i pri tome se nikome ne opravdavaj zašto to činiš. Budi dosljedan sebi jer to si ti.

šutnja
Šutnja, Foto: Flickr, Mateus Lunardi Dutra

Mnogi će reći da kada bi radili ono što žele da ne bi mogli živjeti život kakav sada žive. Pri tome misleći da treba uložiti preveliku žrtvu za mrvicu pozitivnih trenutaka i promjena i da se jednostavno ne isplati. I poslužiti će ti to kao opravdanje da ostaneš tamo gdje ti zapravo najmanje odgovara. Da ostaneš tamo gdje si najmanje sretan, da ostaneš tamo gdje je sve po tvom. Da ostaneš u svijet zavaravanja, utvara i presedana.

Zanimljiva je i činjenica da kada pričamo o stvarima koje bi trebali i željeli činiti uvijek nekako na prvo mjesto budu stavljene one do kojih se teže može doći, ili pak u danom trenutku iz raznih razloga nisu provediva. Tada onaj argument, ako ga se može tako nazvati, bude još veći i ima još čvršće uporište.

Uvijek možemo naći razlog zašto da i zašto ne, ali kada tražimo razloge onda svakako treba spomenuti i posljedice koje nas direktno dotiču jer ako sebi želimo dobro onda svako treba maknuti površnost iz života i tada ćemo moći vidjeti da sve u životu ima početak i kraj. Vidjeti ćemo cjelovito i to je ono što treba naglasiti jer bit nas kao bića jest to da budemo cjeloviti jer jedino tako možemo ispuniti svrhu zbog koje smo rođeni. Jedino tako svijet možemo učiniti boljim mjestom, a početi treba od sebe.

Zato, činite stvari koje vam odgovaraju, koje u vama bude pozitivne emocije. Činite stvari koje će i druge činiti sretne i vraćati im nadu i vjeru u život. Činite ono što želite ali na ničiju štetu, već činite ono što je za svačije dobro.

Neka početak bude u onim stvarima koje možete sprovesti u djelo, za koje vam je potrebno samo volja i vrijeme. Činite ih jer tako će se otvarati nove spoznaje koje će vas motivirati da idete dalje. Da svaki dan iznova činite ono što uistinu želite.

Biti će onih koji će vas sputavati, biti će onih koji će vas i pokušati iskoristiti, ali na putu kojim ideš i na kojem ispunjavaš svoju svrhu i sebe, na kojem usrećuješ druge nema potrebe gubiti vrijeme, jer vrijeme je vaš partner i vrijednost s kojom krećete. Vrijeme i volja je početak i nema potrebe opravdavati se jer činite stvari koje želite. Živite život kakav želite i imajte posljedice koje ste zaslužili, isprovocirali i pokrenuli.

Video osvrt možete pogledati OVDJE

Autor: Zdravko Posavec