„On/ona izvlači ono najgore iz mene“, „Kako sam umoran/na od ovog druženja“ ili „Ne osjećam se ugodno u tom društvu“. Jesu li vam poznate ove misli? Izgovorili ste ih vi ili vam je to netko rekao u povjerenju. Naime, postoje osobe ili skupine ljudi pored kojih se ne osjećamo dobro. Prazne nas jer nas opterećuju, osuđuju, omaložavaju nas na svjesnoj ili nesvjesnoj razini.

Toksični odnosi, Foto; Vera Arsic, pexel.com

Međuljudski odnosi trebali bi biti izvor sreće, svojevrsni punjači baterija. Svatko uza se ima osobe koji im dignu raspoloženje jednim osmijehom, jednom rečenicom, jednim zagrljajem. Uz njih se osjećamo voljenima, prihvaćenima onakvima kakvi jesmo, motiviraju nas, nasmijavaju nas, daju dobre ideje, savjete. U takvim odnosima reciprocitet davanja i primanja djeluje spontano, s puno ljubavi i razumijevanja. Osjećate onaj omjer snaga 1:1 bez puno razmišljanja, traženja, ali s puno srca.

Međutim, dogodi se da istovremeno s nekim ljudima imamo takav odnos koji je čista suprotnost od svega navedenoga, ma koliko god se trudili biti dobri prema drugoj strani. To nas zna zbunjivati, vrijeđati, a na koncu se pitamo „Što to radim krivo?“, „Da li je u meni problem?“, „Jesam li dovoljno dobar/ra za nju/njega?.  Ne, nije problem u tebi. Problem je ili u drugoj osobi ili energiji tog odnosa koji je jednostavno nekompatibilan.

Odgajani smo prema načelu koje kaže da nitko ne može biti toliko loš prema tebi, koliko ti možeš biti dobra osoba prema drugome. Rečeno nam je da moramo biti dobri, ljubazni, prešućivati stvari koje bi drugoga mogli uvrijediti, da budemo marljivi i poslušni. U načelu te vrijednosti su pravilne, no ne djeluju jednako u svim situacijama, prema svim ljudima.

Nije svatko za svakoga, bilo da je riječ o intimnim, prijateljskim, obiteljskim ili poslovnim odnosima. Ne možete i ne trebate liječiti tuđe frustracije i osobne probleme, ne možete mijenjati druge ljude ako oni ne vide potrebu za time, već traže da se vi mijenjate. I ne možete promijeniti taj čudan osjećaj nelagode u nečijem društvu, onu lošu „vibru“ koju ste osjetili od prvog trenutka kada ste se upoznali i ne morate svakome biti super.

Ako se nikakav trud s vaše strane ne isplati, savjetujem vam da se jednostavno odmaknete od tih ljudi, bez obzira što to zna biti bolno, prouzročiti svađu, usamljenost ili čak promjenu posla. Vjerujte, na koncu ćete sami sebi biti zahvalni jer ništa nije vrijednije od vaše vrijednosti, od vašeg dobrog osjećaja i poštivanje onoga što jeste i što dajete drugima. To sam čuo od mnogih ljudi, ali i osjetio na vlastitoj koži.

Ukoliko ne poduzmete ništa u takvim odnosima, vi nećete rasti i nećete biti bolja osoba. Kaže se „S kim si – takav si“. I to je uistinu točno! Kada pustimo da nas drugi tlače i mijenjaju, kada se prilagođavamo drugima kako bismo bili prihvaćeni, vjerujte mi da ćete izgubiti one osobe i životne prilike koje su vrijedne vaše pažnje jer ćete postati odbojna osoba. Samo odite, ali bez vrijeđanja, ogovaranja i mržnje. Jednostavno ne ide. Idemo dalje!

Nerijetko se dogodi da osoba procvjeta kada prekine lošu vezu ili se razvede od supružnika, kada se prestane družiti s nekim prijateljima ili da otkaz na poslu radi loše radne okoline, bez obzira na dobro plaćen posao i uvjete rada. Vjerujem da se slažete s ovom tvrdnjom, vjerujem da ste nešto od toga doživjeli barem jednom i poznajete ljude kojima se to dogodilo.

Kada od sebe odmaknete tu lošu i negativnu energiju, te osobe koje „truju“ vaš duh, mir i sreću, samo dobre stvari se mogu dogoditi. Zapamtite, to činite iz ljubavi i poštovanju prema sebi, ali i prema drugoj osobi.

Autor: Zdravko Posavec