Smatra se da naranča potječe iz jugoistočne Azije, odakle se proširila u Siriju, Perziju, Italiju, Španjolsku i Portugal. Najveći svjetski proizvođači naranača su Brazil, slijede Sjedinjene Države, Meksiko, Španjolska, Italija, Kina, Egipat, Turska, Maroko i Grčka, dok su u SAD-u vodeće države Florida i Kalifornija.

Naranča

Naranča, Foto: Flickr, Henry Söderlund

Naranče možemo podijeliti na dvije osnovne vrste i to kisele i slatke. Mnogo je vrsta i podvrsta slatke naranče kao što su Jaffa, Bergamont, Valencija itd. Kisele sorte naranče uzgajale su se dobrano prije srednjeg vijeka, a slatke su se počele upotrebljavati tek od oko petnaestog stoljeća.

Naranče su izvrstan izvor kalija, minerala koji je važan za srčano zdravlje, kao i odličan izvor vitamina C, B vitamina folata, bogate su flavonima, posebnom skupinom flavonoidne obitelji antioksidansa koja štiti stanice od mnogih bolesti.

Naranča, sok i kora u narodnoj medicini upotrebljavali su se za najrazličitije poteškoće, kao što su kašalj i prehlade, preko zatvora i zubobolje, do mrene i anoreksije. Naranča se stavljala i na lice koje je bilo problematično aknama.

Istraživanjima se došlo do zaključka da prehrana koja sadrži namirnice koje su dobar izvor kalija i siromašne natrijem, te smanjuje rizik za povišeni krvni tlak i moždani udar.

Vlakna u naranči i bijeloj kožici smanjuju apetit i osjećaj gladi i do četiri sata nakon jela, pa se preporučuje svima koji imaju problema s viškom kilograma.

Naranča i njezina korica koja se može prokuhati i ušećeriti, te služiti za grickanje umjesto čipsa, štapića ili smokija dovest će vaše stanje u umirujući balans, manje će se osjećati tuga i tjeskoba.

U jednom istraživanju, znanstvenici su otkrili da narančin sok, više od ijednog voćnog soka, podiže razinu citrata u mokraći koji sprječavaju nastajanje bubrežnog kamenca.

Flavonoidi imaju dokazano protuupalno, protuvirusno i antialergijsko djelovanje. Štite organizam od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma.

Naranča kao odlična namirnica u kulinarstvu za razna jela, slatka ili slana sve se više danas primjenjuje diljem svijeta. Osim te primjene, naranča se upotrebljava za izradu eteričnog ulja, mirišljavih svijeća, a korica se suši naročito u blagdanskim danima, jer svojim mirisom obogaćuje zrak, te ga tako čini ugodnim za aromatizirani prostor. Naranče se također pripremaju za džem i sirup.

Autor: J. Nikšić