Mrkva ili latinski Daucus

Europa se smatra pradomovinom mrkve koja raste kao divlja biljka. Njen korijen je izrazito naranđaste boje, a listovi zeleni. Danas se može naći i u žutoj boji. Korijen je slatkastog okusa i hrskave teksture, dok su listovi gorki.

Foto: Flickr, Leo-setä

Karoten je zaslužan za boju mrkve koji ima velika svojstva za očuvanje organizma, a osim njega u mrkvi se nalaze vitamini i minerali. U ishrani se koristi kuhana, obarena i sirova. Koristi ju se cijele godine, a zbog svog sastava i malo kalorija koristi se u dijetalnoj ishrani.

Preporučuje ju se protiv anemičnosti, depresije, stresa, bolesti srca i krvnožilnog sustava, pretilosti, gubitka apetita, raznih ekcema i problematične kože, za dobar vid, za brže zacjeljivanje rana, za bolje sagorijevanje masti u organizmu, protiv osteoporoze, otklanjanje umora i povišene temperature, holesterola, prehlada i gripe, opekotina, oboljenja bubrega, regulira krvni tlak, protiv zatvora, utječe na ten, jača nokte i korijen kose. Uglavnom mrkva ima jako velika ljekovita svojstva, pa ju se preporuča koristiti svakodnevno.

Ima ljudi koji ne mogu jesti mrkvu, bilo u sirovoj ili kuhanoj pripremi, zato se preporuča njen sok koji se može piti i pola litre na dan, a koji će povoljno djelovati na organizam, očistiti i obnoviti vašu jetru, spriječiti da dođe do kancerogenih oboljenja, pomoći kod želučanih smetnji i probavnih smetnji.

Sok treba uvijek piti svježi, a može ga se pomiješati sa sokom od jabuke, celera ili bilo kojeg voća ili povrća kojeg vi volite.

Autor: J. Nikšić