Velika većina muškaraca misli da je ženama lakše i da muškarci uvijek rade najteže stvari, ali ako se realno pogleda žena je ta koja radi najteže stvari, brine o obitelji, čisti, pere, kuha i sve ostale radnje koje obavljaju i svatko tko imalo cijeni žene, reći će : “Bože, hvala ti što si stvorio ženu”.

Foto: Flickr, Serge Melki

Uvijek se može naći iznimka koja će biti drugačija, no svakako se treba diviti ženama, jer trpe strahovitu bol koji velik dio muškaraca ne razumije, trpe preko granica koje muškarci ne mogu trpiti. Recimo porod, fascinantno je da žena prilikom poroda vrišti, plače, trpi strahovite bolove, a već u slijedećem trenutku drži svoje dijete u naručju sa smješkom na licu kao da se ništa bolno nije dogodilo.

Žene šute, trpe i to im samo daje veličinu, u svakoj situaciji borit će se za sebe i svoje bližnje i nikada neće pokazati koliko zapravo trpe, jer žene se mogu boriti sa svime, ali postoji jedna sitnica koju žene teško mogu prihvatiti, a to je doba menopauze.

Žena je biološki programirana da rađa i njeno tijelo je tako stvoreno i upravo zbog toga može podnijeti sve gore navedeno. Nije problem sve gore navedeno, nego je problem kada dolazi doba menopauze, jer tada velika većina žena jednim dijelom sebe odumire, jedan dio nje nestaje i taj dio djeluje najviše na njih same. Sama menopauza dolazi u neodređeno vrijeme, ali većinom se to događa od 45 godine, pa nadalje iako zna biti slučajeva gdje se dogodi i ranije, ali to su vrlo rijetke iznimke.

Valja napomenuti da velika većina žena misli da menopauza nastaje u trenucima kada prestaju menstrualni ciklusi i mjesečnice, no sama menopauza nastaje prije toga, jer hormoni djeluju na kompletno žensko biće, pa tako i na sam menstrualni ciklus, te zapravo prava menopauza počinje u trenucima kada se hormoni počinju mijenjati.

Velika većina žena osjeća da se nešto događa unutar njenog organizma, ali ne mogu to baš riječima opisati, jer jednostavno to je osjećaj koji se teško može opisati. Žena je stvorena da rađa i taj dio je dio koji nestaje u trenucima kada se ulazi u  menopauzu, samim tim što je njima to urođeno izaziva kod njih šok, koji velika većina prihvaća sa tugom, te su žene tada potpuno osjetljive na sav okolni svijet i to ih dodatno oslabljuje, a ujedno čini i agresivnima. U većini slučajeva žene u fazama menopauze imaju izraženijih problema sa živčanim sustavom, a najviše se odražava na samu psihu.

Ponekad oni koji su tada prisutni imaju dojam da je dotična žena “poludila”, jer jednostavno djelovanje hormona je toliko jako da je to vrlo teško kontrolirati. Nije rijedak slučaj da se počinje sa konzumacijom alkohola i tableta, jer žene kroz menopauzu doživljavaju šok koji zna trajati i po nekoliko godina. Muškarcima je to posebno teško razumjeti, ali ukoliko ovo čitaju, to ispadne kao da do svoje 45 godine imate obje ruke, i onda vam ih netko polagano počinje odstranjivati, možete li  zamisliti tu sliku, zvuči jezivo, zar ne?  E pa tako se žene osjećaju u trenucima menopauze, jer tada gube onaj dio koji im je omogučio da postanu majke, a to je za njih jako bolno.

Ono što  možemo reći kroz iskustvo da su nam se javljale osobe koje su imale tegobe u menopauzi, i povratne informacije su stizale da su bolovi i sve ostalo svedeni na minimum, kroz energetske tretmane olakšale su si svakodnevicu, te gotovo sve od njih su rekle da su znale da si mogu olakšati na ovakav način da ne bi razmišljale ni trenutka nego bi odmah pristale na energetske tretmane. Menopauza je trenutak kroz koji mora proći svaka žena, tu nema veze da li je majka ili ne. Ukoliko osjećate da ste ušli u fazu menopauze, obratite nam se i mi ćemo učiniti sve da kroz menopauzu prođete bezbolno i sa osmijehom na licu.

Autor: Z. Posavec