Povijest masline spominje se još u biblijska vremena. Maslinova grančica simbol je mira koji prepoznaje cijeli svijet. Golubica je Noi donijela grančicu i time označila kraj Božjega gnjeva.

maslinovo ulje

Maslinovo ulje, Foto: Flickr, USDAgov

Španjolska je najveći svjetski proizvođač maslinova ulja, zatim slijede Italija, Grčka, Tunis, Turska, Sirija, Maroko i Portugal. Na Kreti su se masline uzgajale još 2500.godine pr.Kr. Osim Sredozemlja, smatra se da maslina potječe i iz tropske i središnje Azije, te iz raznih dijelova Afrike.

Maslina je plod koji raste na stablu koje ima grbavi oblik, a krošnja se proteže sivozelenim, na vrhu igličastim listovima. U sebi sadrži samo jednu košticu i meso puno ulja. Kod nas se spominju najčešće sljedeće sorte: Lastovka, Buža, Orgula, Drobnica, Leccino, Bjelica i druge. Zelene i crne masline su zapravo iste, samo što je razlika u tome što se razlikuju po stupnju zrelosti, a crne su najzrelije.

Flavonoidni polifenoli u maslinovu ulju prirodni su antioksidansi, koji dodatno jačaju korisno djelovanje ulja za razne zdravstvene probleme kao što su opekline od sunca i snižavanja kolesterola, do krvnog tlaka i rizika za koronarnu bolest.

Mnoga istraživanja govore o tome da masline i maslinovo ulje djeluju kao zaštita od raka, sprječavaju razmnožavanje stanica raka debelog crijeva, samo dvije žlice maslinovog ulja na dan mogu smanjiti rizik za koronarnu srčanu bolest zbog mononezasićenih masnoća koje to ulje sadrži.

Masline sadrže vitamin E, vlakna, minerale, kao što su željezo, cink, selen, kalcij i bakar. Sadržaj masti u maslini je visok, ali najveći postotak otpada na mononezasićenu oleinsku masnu kiselinu koja smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, doprinosi snižavanju krvnog tlaka.

Maslina i maslinovo ulje primjenjuje se i kod žgaravice, čireva, gastritisa, probavnih smetnji, zatvora i kolitisa, regulira krvni tlak i šećer, pomaže kod gripe i prehlade. Poboljšava izgled kose i kože, odlično djeluje na dišne organe, pomaže kod promuklosti, kašlja, povišene tjelesne temperature, a da ne govorimo koliko se spominje kod nutricionista u kulinarstvu, pa i u industriji kozmetike.

Maslinovo ulje može poslužiti i kao prirodni detox za čišćenje organizma tako da ujutro uzmete jednu žlicu i u ustima ga mućkate oko 10-15minuta dok se ne stvori bijela pjene i ispljunete. Time ćete očistiti organizam i ojačati imunitet. Nakon toga dobro isperite usta kako vam ne bi ostao gorak okus masline u ustima.

Kuhanjem čaja od listova maslina, prirodnim putem ćete si olakšati zdravlje s time što ćete postići dobre rezultate kod snižavanja krvnog tlaka i šećera u krvi.

Dugotrajnim ispitivanjem masline, dokazalo se da maslinovo ulje i plod masline čuvaju stanice i usporavaju proces starenja kako stanica, tako i kože.

Da biste od maslinova ulja dobili što više antioksidansa, kupujte “ekstra djevičansko ili djevičansko ulje”, odnosno ono koje se najmanje prerađivalo.

“Ekstra djevičansko” maslinovo ulje nastaje nakon prvog tiještenja zdravog ploda masline i omiljeno je zbog izvrsnog okusa, dok “djevičansko” maslinovo ulje ima zelenkastu boju i dobiva se nakon tiještenja slabijeg ploda masline. Okus mu je nešto jači od ekstra djevičanskog ulja. Mnogi ne znaju, a to je da kada maslinovo ulje stavimo u hladnjak, ono će se zgusnuti, a na sobnoj temperaturi opet pretvoriti u tekućinu, a to je samo znak da je to originalno ulje.

Maslinovo ulje upotrebljavajte samo za kuhanje na niskoj temperaturi, kao dodatak umacima ili kao preljev za salate i povrće. U njega možete staviti i začinsko bilje te ga tako dodatno obogatiti prirodnim sastojcima.

Autor: J. Nikšić