Maslačak

Foto: Flickr, John Tann

Maslačak ili latinski Taraxacum officinale

Maslačak je biljka koju nalazimo po svuda jer raste na livadama, putevima, napuštenim njivama i u grmlju od nizina do predplaninskog pojasa, a smatraju ga jednim od najdosadnijih korova, no međutim to je jedna jako ljekovita i jestiva  biljka.

Prepoznatljiva je po svom jako žutom cvijetu. Korijen i zelene dijelove sakupljamo u proljeće, pred cvatnju, jer tada sadrže najviše gorkih tvari, dok se listovi ubiru od ožujka do svibnja i koriste se svježi ili osušeni. Nakon što maslačak ocvate, a to je obično krajem ljeta, izrastu novi, mladi listovi koji se također mogu skupljati.

Pripravci od maslačka djeluju stimulirajuće za sve žlijezde i muskulaturu probavnog trakta, pojačavaju izlučivanje žlijezda slinovnica, žlijezda želuca i crijeva, jetre, žučnog mjehura i gušterače. Gorke tvari maslačku daju snažno diuretičko djelovanje, pa se upravo zbog toga listovi koriste kod zadržavanja vode, bubrežnih smetnji, celulita i pretilosti. Kod pojačanog mokrenja gubi se kalij, a upravo ta biljka nadomještava količinu tog minerala. Preporučuje ga se dijabetičarima jer sadrži velik postotak inulina.

Sok maslačka koristi se kod uklanjanja bradavica, korijenje također djeluje blago laksativno (potiče stolicu). U narodnoj medicini se koristi za “čišćenje krvi”. Čajevi se koriste i kod proljetne kure za smanjivanje tjelesne težine, kod kožnih nečistoća i za pomoćno liječenje kod reumatizma. Maslačak je odlično sredstvo protiv zgrušavanja krvi.

Mladi listovi se upotrebljavaju za osvježavajuću salatu, a mogu se i kuhati i pripremiti sličnim jelima kao što se sprema blitva ili špinat.

Čaj protiv celulita:

– 25gr listova maslačka

– 25gr listova koprive

– 25gr korijena maslačka

– 25gr korijena čička

u jednoj posudi pomiještati listove, a u drugoj korijenje,  korijenje prokuhati sa 1/2 litre vode oko 20minuta, pa dodati listove i pustiti da odstoji 10-15minuta, procijediti i popiti 2-4 šalice na dan.

Sok od maslačka:

– 3 šake svježih listova

– 50ml vode

sve zajedno staviti u električnu miješalicu, procijetiti kroz gazu i staviti na čuvanje u hladnjak. U obliku kure uzima se 3 x na dan po jednu jušnu žlicu. Svježi sok potiče krvotok, izlučivanje tekućine, olakšava artritis i bakterijske plućne bolesti, a uzima ga se i kod proljetnog umora.

Autor: J. Nikšić

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.