Marelica pripada porodici Rosaceae, zajedno s drugim voćem kao što su jabuke, kruške ili breskve koje rastu na drvetu. Postoji približno četrdeset sorta, a one se razlikuju svojom veličinom, bojom (od žute do narančastocrvene).

marelica

Marelica, Foto: Flickr, fred_v

Marelica se komercijalno uzgaja u šezdeset zemalja, a Turska pokriva više od dvadeset posto svjetske proizvodnje. Slijede Italija, Francuska, Pakistan, Španjolska, Sirija, Monako, Kina i Sjedinjene Države.

Kultiviranje marelica počelo je prije više od tri tisuće godina. Da se pita prirodu, marelice bi već nakon nekoliko dana branja postale smeđe, zato im se dodaje sumporov dioksid, tvar koja ju štiti, a marelice koje nisu tretirani mogu se naći u dućanima zdrave prehrane upravo u toj smeđoj boji.

To je voće baršunaste kožice, s jako malo soka, mekog, slatkog i aromatičnog mesa. Jedan su od najboljih prirodnih izvora vitamina A i beta-karotena. Dovoljna je šačica marelica da zadovoljite ukupne dnevne potrebe za beta-karotenom. Nadalje dobar su izvor kalija, vitamina C i vlakana, imaju i obilje fitokemikalija, kao što su D-glukarična kiselina, klorogena kiselina, kvercetin i likopen.

Marelice sazrijevaju u rano ljeto. Plodovi marelica imaju košticu u kojoj se nalazi jezgra slična bademu. Ima slatkast ili gorak okus. Jezgra može poslužiti umjesto badema. Budući da su bogate vitaminom A, moćnim antioksidantom koji sprječava oštećenje tkiva zbog slobodnih radikala, marelica može pomoći održavanju zdravog vida.

Mnogim istraživanjima došlo se do zaključka da marelice i druge namirnice bogate karotenima, mogu smanjiti rizik za rak grla, jednjaka i pluća, smanjuje se rizik za srčani infarkt, poboljšava rad mozga, poboljšava koncentraciju, regulira rad crijeva, regulira krvni tlak, te djeluje protiv umora.

Ulje marelica dobiva se tiještenjem i filtriranjem koštica marelice. Ulje je vrlo slično bademovom ulju, a bogato je vitaminima i mineralima. Dobro je za njegu kože lica, naročito suhe i osjetljive kože, preuranjeno ostarjele kože  kod upalnih procesa kože. Omekšava, hrani i regenerira kožu. Tu govorimo o vrlo laganom ulju, no ujedno s visokim udjelom oleinske i linolne kiseline. Brzo se upija u kožu, s toga je omiljeno za aromaterapiju i masaže. Kao snažni emolijens je poželjan u kozmetici za lice i tijelo, u raznim losionima, balzamima, te pripravcima za njegu kose i vlasišta, zato ćemo reći da je marelica izvor zdravlja i dugovječnosti.

Od marelica se mogu spravljati rakije i vino, razni kompoti, marmelade i džemovi. Preporučuje se dnevno 7 – 10 jezgri prožvakati kako bi se izbjegla oboljenja od karcinoma.

Autor: J. Nikšić