Marakuja je voće iz porodice Passiflora. Na tržištu se mogu naći dvije vrste i to novozelandska ljubičasta marakuja i havajska žuta marakuja. Obje su slatke i trpke, ali je ipak ljubičasta manje kisela i sočnija od žute. Domovina marakuje smatra se Brazil, a možemo ju naći u većini tropskih krajeva, a najveći su komercijalni proizvođači smješteni u Južnoj Americi, na Karibima, u Brazilu na Floridi i Havajima, u Australiji, te u istočnoj i južnoj Africi.

marakuja
Marakuja, Foto: Flickr, SePPeR

Marakuja je dobar izvor vitamina A i vitamina C, kalija, kalcija i željeza. Samo jedan marakuja na dan sadrži pedeset posto preporučene dnevne količine željeza. U sjemenkama se nalaze i mnoge fitokemikalije, kao što su pasiflorin, likopen i karotenoidi.

Listovi marakuje se također upotrebljavaju, a dokazano je kako imaju višenamjenska ljekovita svojstva. Od sušenih listova ove voćke priprema se čaj za nesanicu i epilepsiju, a posjeduje i analgetička svojstva.

Za snižavanje krvnog tlaka marakuja je voćka koja će poslužiti kao prirodni lijek, nadalje njezin sok uzima se da potakne probavu, te kao lijek za čireve na želucu, dok cvijet marakuje upotrebljavamo za napetu i previše nervoznu djecu, bronhijalnu astmu, nervozu želuca i poteškoće u menopauzi.

Za fitokemikalije u marakuji pokazalo se da mogu povećati apoptozu, odnosno programiranu smrt stanica raka. Smatra se da su za to zaslužni karotenoidi i polifenoli.

Prilikom kupnje, kupujte velike, teške i čvrste plodove, a zrelost ćete utvrditi po boji kore koja se proteže u nijansama zelene i tamnoljubičaste, crvene ili žute, a kada ju probate, zaljubit ćete se na prvi ugriz u tu slasnu voćku.

Nedovoljno zrele plodove držite na sobnoj temperaturi kora će se smežurati, no unutra neće biti previše mekani. Kad budu zreli koliko želite, stavite ih u hladnjak, gdje će se održati svježim i do tjedan dana.

A evo jednog recepta sorbet od marakuje:

– 2 šalice svježeg soka ljubičaste marakuje i 600g svježe marakuje

– 1/2 šalice šećera

– 1/2 šalice vode

– 1 žlica svježe iscijeđene limete

– 2 žlice naribane narančine korice

– 2 listića metvice za ukras

Zakuhajte vodu i šećer, dodajte sok limete i marakuje i ponovo zakuhajte. Sklonite s vatre i dodajte meso marakuje zajedno sa sjemenkama, premjestite smjesu u posudu koja može u zamrzivač. Hladite najprije u hladnjaku, o ohlađenu smjesu izmutite u stroju za sladoled dok ne postane posve čvrsta. Dodajte naribanu narančinu koricu i izmutite u glatku smjesu. Stavite u zamrzivač i zamrzavajte dok smjesa ne bude čvrsta. Poslužite s listićima metvice.

Autor: J. Nikšić