Malo istine o sreći

Kada govorimo o sreći uvijek se nekako sama po sebi nametne njena definicija, no pitanje je da li je možemo  definirati, da li je možemo u potpunosti dočarati jer različito vidimo svijet oko sebe, različito reagiramo na podražaje, različito doživljavamo svoje osjećaje, a sreća je isključivo osjećaj koji je prisutan u našoj nutrini i širi se na ostatak našeg bića i opija nas poput najslađeg vina.

Jednostavnost, Foto; Flickr, NathalieSt

Kada govorimo i pokušavamo dočarati sreću treba znati da sreća nije samo onaj ushit koji svi žele, sreća je puno više.  Kada govorimo o sreći onda svakako govorimo i o miru jer bez mira nemoguće je spoznati  sebe i sve druge vrijednosti koje se kriju u nama. Mir je početak puta ka sreći jer bez mira ne možeš osjetiti sebe i proživjeti svoje dobro koje se u tebi krije.

Sreća je puno više nego što mi zapravo znamo i puno više nego što je živimo. Brkamo pojmove, pa je donekle i razumljivo da sreću tražimo u vanjskim okolnostima koje izazivaju u nama radost. No gledajući sreću kao cjelinu i kao unutarnju pojavu  trebamo znati da vanjske okolnosti nisu presudni faktor da bi bili istinski sretni. Sreća je isključivo stanje duha i ono najvažnije – sreću ne možete materijalizirati. Možeš uživati u njoj, možeš je dijeliti svima oko sebe, ali na kraju ona ostaje samo osjećaj.

Netko će reći „kako da budem sretan kada sam opterećen financijama, kako da budem sretan kada životno ugrožen, bolestan i slično“, nažalost to će reći mnogi, ali to je samo znak da mnogi traže izvor svoje sreće u materijalnom svijetu, a ona u tom obliku ne postoji  niti će ikada postojati.  Na ovaj svijet nismo donijeli ništa osim duše, a isto tako ništa nećemo ni odnijeti osim duše i pokojeg grijeha, čak ni svoje fizičko tijelo nećemo odnijeti, a to dovoljno govori gdje trebamo tražiti izvor svoje sreće.

Naša je odluka i mi biramo hoćemo li biti sretni ili ćemo se zadovoljiti mrvicama koje padaju sa stola života. Mi smo ti koji odlučujemo da li nam je zdravlje dovoljno da budemo sretni i da ga kroz osjećaj sreće čuvamo i brinemo o sebi.  Mi smo ti koji biramo hoćemo li biti optimisti i kroz taj optimizam biti sretni jer mi smo rođeno dobro.  Mi smo ti koji odlučujemo hoćemo li uživati u osjećaju topline u prsima ili pak ćemo se gušiti u grču i grižnji savjesti. Mi smo ti koji biramo hoćemo li vjerovati u svijet dobra ili ćemo grcati u strahu i strepnji bojeći se sebe, svoje slobode i svoje sreće.

Mi smo ti koji biramo i vjeruj, izbor je jednostavan. Biramo između dobra i zla. Naša osobna odluka je da budemo sretni, naša je odluka da budemo pozitivni, naša je odluka da budemo slobodni, mirni i da živimo.

Autor: Zdravko Posavec

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.