Postoji više od dvjesto poznatih sorti maslina, a boja im seže od crvene pa do crne, te manje poznatih narančastih malina, ljubičastih i žutih. Možemo reći da maline ima svoje rođakinje i to kupinu i jagodu. Zajednička crta iz veže uz to što plodovi nastaju spajanjem nekoliko manjih plodova.

malina

Malina, Foto: Flicker, Muffet

Maline potječu iz Male Azije i Sjeverne Amerike, dok najraniji zapisi spominju malinu još u doba Isusa Krista. Vodeći proizvođači maline su Poljska, Rusija, Njemačka, Čile i Sjedinjene Države.

Malina u sebi sadrži ksilitol, te se iz toga dobiva zamjena za šećer. Nutritivno je veoma zanimljiva jer u sebi sadrži masti, ugljikohidrate, proteine, dijetalna vlakna, vitamine C, E i K, vitamine B kompleksa, a u manjim količinama sadrže i sve minerale.

Bogate su nizom antioksidansa i fitokemikalija, koje se bore protiv raznih bolesti. Pošto su dobar izvor dijetalnih vlakana, služe u pravilnoj funkciji rada crijeva, te tako sprječavaju nadolazak razvoja raka debelog crijeva. Održavaju pravilan rad srca, sprječavaju dijabetesa tipa 2, imaju visoki kapacitet vezanja vode, daju osjećaj sitosti, pa ih se preporučuje uzimati kod raznih dijeta.

Čaj od listova maline upotrebljavao se za mučninu i povraćanje u trudnoći. Svježe maline, koje su bogate vitaminom C, upotrebljavale su se za liječenje i sprečavanje infekcija sinusa. Uzimanjem crnih malina, znatno se smanjuje rast stanica raka jednjaka, kao i rast predmalignih i malignih stanica raka usne šupljine.

Istraživanjem u kojem se promatralo djelovanje ekstrakta malina na stanice raka jetre u ljudi, pokazalo se da su se stanice replicirale obrnuto razmjerno količini ekstrakta.

Ulje čileanske maline dobiva se hladnim tiještenjem sjemenki ploda maline, te filtracijom. Sadrži visoke koncentracije omega-3 i omega-6 masnih kiselina, te ima iznimno protuupalno djelovanje, a pripisuje mu se i UVA i UVB zaštita, zbog čega je poželjan prilikom izlaganja suncu, posebice zbog istovremene antioksidativne zaštite. Iznimno je stabilno ulje, te se dodaje u razne formulacije kao što su kreme, balzami, zaštita od sunca i dr.

Kod maline treba voditi računa da nema znakova vlage i da nisu previše stisnute u pakiranju prilikom kupovine, da ne budu pljesnive bobice ili gnjile.

Da bi maline zamrznuli te tako im sačuvali njezine vrijednosti, najprije ih isperite, lagano posušite tapkanjem, stavite na papir za pečenje i potom u zamrzivač. Kada se zamrznu, premjestite ih u plastičnu vrećicu, te ih tako možete u zamrzivaču imati i do godinu dana.

Maline su sjajan dodatak voćnom frapeu, jutarnjim žitaricama, u salatama i jogurtu, sladoledu, kolačima i palačinkama, a vrijedne domaćice će od njih napraviti pekmez, te tako obogatiti svoju riznicu zimnice.

Autor: J. Nikšć