Luk i njegove vrijednosti

Luk pripada porodici ljiljana, a vrste luka obično dijelimo prema vremenu sadnje na rane i kasne sorte. Mladi luk je osobito ukusan koji se jede svježi. Smatra se da je domovina luka Azija, gdje su nađeni ostaci povrtnjaka s lukom starog 5000 godina, a u starom su Egiptu faraone ukapali s lukom kao simbolom vječnosti.

luk

Luk, Foto: Flickr, Ruth and Dave

Rimljani su vjerovali da luk liječi sve bolesti, a Indijanci su ga upotrebljavali za kuhanje i kao začin, od njega su spravljali sirupe i boje. Vodeći svjetski proizvođači luka su Kina, Indija, Sjedinjene Države, Turska i Pakistan.

Luk se ubraja u najstarije povrtlarske kulture, te se od davnina upotrebljava u prehrani ljudi. Latinski naziv za luk je Allium cepa što bi u prijevodu značilo “jedan ili jedinstven”. Lukovu glavicu sačinjavaju zbijeni listovi koji formiraju oblik luka.

Ova namirnica bogata je dijetalnim vlaknima, vitaminom C i B6, folatima i manganom, a pošto u sebi sadrži folate znači da ima moćna antioksidacijska svojstva. Mladi luk ima umjerene količine vitamina A. Fitokemikalije u luku, naročito alil sulfidi, čini se da smanjuju rizik za neke vrste raka.

U narodnoj medicini luk se u mnogim dijelovima svijeta upotrebljavao za liječenje plikova, opeklina i oštećenja kože, naročito ožiljaka. Nacionalni institut za rak ustanovio je da luk ima skromno djelovanje u zaštiti od raka, te da je četvrti po suzbijanju rasta stanica raka. Pošto luk u sebi sadrži fitokemikaliju kvercetin, dokazano je da djeluje protiv raka pluća. Također su neka istraživanja pokazala da su sorte luka snažnijeg okusa bolje inhibirali rast stanica raka jetre i debelog crijeva.

Alil sulfidi u luku smanjuju sklonost stvaranju krvnih ugrušaka zato što znatno smanjuju ukupni LDL kolesterol. Neki znanstvenici došli su do zaključka da luk najsnažnijeg okusa i mirisa čini krvne pločice manje ljepljivim i time smanjuje rizik za aterosklerozu, kardiovaskularnu bolest, srčani infarkt i moždani udar.

Luk smanjuje i upalne procese koji su povezani s reumatoidnim artritisom i prehladom, te alergijsku reakciju koja je odgovorna za napad astme. Luk djeluje antibakterijski i dijuretički, te pročišćava organizam, pospješuje rad krvožilnog sustava, jača imunitet i regulira crijevnu floru.

Danas se luk upotrebljava u kulinarstvu skoro u svim jelima, a jeste li probali pohani luk. Evo kako ga možete napraviti kao slatki čips:

– dvije glavice većeg luka narežite na kolutove

– pustite da svoj sok ispusti na upijajući papir, a ako ga posolite, prije će izbaciti vodu iz svog sastava

– umutite jedno jaje kojem ste dodali glatko brašno i umijesite malo gušću smjesu kao za palačinke

– uronite kolutove luka u tu smjesu, ocijedite i staviti pržiti na zagrijano maslinovo ulje

– pecite par minuta s obje strane dok ne dobiju zlatno-žutu boju i ponovo stavite na upijajući papir

neka vam to bude grickalica koja će zamijeniti nezdrave grickalice.

 Autor: J. Nikšić

Komentari

  1. svetinka komentira

    Odlicno je ali probajte izrezati da kolutovi ostanu skupa ne jako debelo pa inpanirati

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.