Lubenica je u rodu s dinjom, tikvicom i bučom, te nekim drugim biljkama koje rastu na penjačicama na tlu. Smatra se da lubenica potječe iz afričke pustinje Kalaharija, a prvi zapisi potječu prije oko 5000 godina, koji su nađeni na zidovima građevina starih Egipćana.

lubenica

Lubenica, Foto: Flickr, Anuj Biyani

Lubenice su često stavljali u grobnice kraljeva kako bi ih hranile u zagrobnom životu. Trgovačkim lađama dopremljene su u zemlje na Sredozemno more, a u 10. stoljeću dopremljena je u Kinu, koja je danas njezin najveći proizvođač. U 13. stoljeću lubenicu su po Europi proširili Mauri, a u Sjedinjene Države došla je brodovima koji su prevozili robove.

Količina likopena u lubenici može se usporediti sa sadržajem likopena u rajčici. Četvrt kilograma lubenice ima približno jednako likopena kao dvije rajčice srednje veličine. Dobar su izvor beta-karotena, a kora lubenice prirodan je izvor citrulina, aminokiseline koja potiče proizvodnju dušikova oksida, te time popravlja protok krvi kroz arterije.

Čaj od sjemenki lubenice upotrebljavao se u narodnoj medicini kao diuretik i sredstva za snižavanje krvnog tlaka. Ako imate svrbež koji izazivaju imela i otrovni bršljan, dovoljno je staviti koru lubenice na to mjesto.

Lubenica je bogata elektrolitima i vodom, pa je prirodni dar u borbi protiv tropskih vrućina, žeđi i dehidracije. Posjeduje jako malo kalorija pa ju se preporučuje kod mršavljenja i skidanja viška kilograma. Izuzetno je bogata fitonutrijentima i antioksidansima koji čuvaju vaše zdravlje. Odličan je izvor vitamina A koji čuva vašu kožu, kalija koji je nužan za ravnotežu elektrolita, za kontrolu otkucaja srca i tlaka.

Nadalje, lubenica sadrži velike količine vitamina B6, vitamina C, tiamina i mangana, koji pomažu imunološkom sustavu, a mangan čuva vašu kožu i kosti.

Vlaknima kojima je lubenica bogata držat će vas sitima i povoljno će djelovati na probavni sustav. Lubenicu je najbolje jesti ujutro prije doručka, prije ručka i prije večere i to onu koja je bila na sobnoj temperaturi, a rashlađenu jedino u ljetnim vrućinama.

Ako niste znali lubenicu možete pripremiti i na roštilju, s time da ju očistite od kore, narežete na trokute, posolite i premažete maslinovim uljem i tu stranu pečete dok ne potamni, a kao prilog može bilo koja salata.

Autor: J. Nikšić