Lovor

Lovor ili latinski Laurus nobilus

Drugi naziv: javorika, lorber, lovorika

Lovor je samoniklo, zimzeleno drvo koje naraste i do visine 8m. Listovi su mu duguljastog i kopljastog oblika, dugački do 10cm, a široki oko 5cm. Listovi su sjajni i tamnozeleni s jakim mirisom. Najljepše lovorove šume na svijetu nalaze se u okolici Lovrana, koji je i dobio ime po lovoru, a raste i u svim zemljama Sredozemlja. Plod i list koriste se kao lijek i začin, a ulje isključivo u ljekovite svrhe. List sadrži eterično ulje, škrob, gorke supstance i tanin, a plod sadrži eterično ulje, masno biljno ulje, škrob i šećer.

Foto: Flickr, John Tann

Lovor kao začin koristi se u svim jelima od divljači, kod spremanja zimnice sve što je kiselog okusa, ribljim marinadama, kod raznog pečenja, umacima, kiselom kupusu, te treba napomenuti da se ne dodaje jelima samo zbog svog ugodnog mirisa, već njegovi listovi pospješuju probavi i protiv nadutosti.

Ima antiseptičko djelovanje, te pospješuje bolju probavu, sprječava nadutost u crijevima, jača apetit, dobar je kao sredstvo za iskašljavanje, kod kroničnog bronhitisa, gripe, prehlade i reumatizma. Plodovi su male crne bobice i beru se kada su potpuno zrele i od svježih bobica se dobiva ulje.

Listove treba brati kada su potpuno zreli i suše se na zraku i u sjeni. Ulje se koristi isključivo na vanjskim površinama kože i dobro je za masažu, a naročito ga se upotrebljava protiv celulita, omekšava potkožne čireve, primjenjuje se za kožne osipe, protiv bolova u mišićima i uganuća zglobova, te kod reumatizma.

Mast lovora protiv reumatizma:

– 20gr svježih zrelih bobica

– 1l kupuće vode

bobice dobro zgnječiti u drvenoj ili porculanskoj posudi i kuhati oko 15-20min u vodi. Dobiveni sok procijediti i ohladiti, a sa površine pokupiti ulje i pomiješati sa žlicom domaće nesoljene svinjske masti, dobro promiješati i staviti u staklene ili plastične zdjelice.

Čaj lovora protiv gripe i bronhitisa:

– 3 lovorova lista zgnječiti, kuhati u 2,5dcl vode i pustiti da odstoji 10min, procijediti te dodati žlicu limunova soka i dvije žlice meda. Piti dva do tri puta uvijek svježe napravljenog čaja po jednu šalicu na dan.

Autor: J. Nikšić

Komentari

  1. ljupce komentira

    Kada se presadjuje mlada stabljika lorbera (dve godine je u saksiji a sada je skoro 1 metar visoka?

    • andjeoskidodir komentira

      Pošto je biljka još mlada, možete ju presaditi na zaklonjeno mjesto okrenuto prema jugu, a zimi ju zaštiti pokrovom od jelovih grana.

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.