Losos živi u Atlantskom i Tihom oceanu, te u velikim jezerima diljem svijeta, a uzgoj lososa raširen je u Norveškoj, Švedskoj, Škotskoj, Kanadi i Čileu. Losos je zajedničko ime za mnoge različite vrste ribe iz porodice Salmonidae. Neke od njih su lososi, a ostale se zovu salmonidne ribe. Losos se mrijesti u slatkoj vodi i migrira u more, a u slatku se vodu vraća zbog razmnožavanja.

Losos
Losos, Foto: Flickr, Andrea Pokrzywinski

Glavna mu je prednost što obiluje omega 3 masnim kiselinama. Od minerala možemo spomenuti da obiluje selenom, fosforom i magnezijem. Losos je bogat vitaminima A, E, B3, B6, B12, E i D vitaminom.

Potrebno je spomenuti da su omega 3 masne kiseline dugolančane višestruko nezasićene masne kiseline koje su prijeko potrebne za cjelokupan čovjekov razvoj. Pošto ih naš organizam ne može sintetizirati, ostaje nam jedina mogućnost unosa kroz prehranu, a valja napomenuti da su upravo te omega 3 masne kiseline zaslužne za pravilan razvoj čovjekovog mozga i zdrav kardiovaskularni sustav. Također je bogat bjelančevinama.

Meso lososa je narančaste ili crvene boje zbog karotenoida. Losos ih dobiva iz hrane, naime iz račića krila i sitnih školjki, a losos iz uzgoja u smjesi kojom se hrani.

Losos, divlji ili uzgojeni, pitanje je sad!?! Losos iz ribogojilišta giba se manje od divljega pa je obično masniji, a budući da je masniji, ima više omega 3 masnih kiselina nego slobodnjak i zato kojeg god odabrali, dobro ste odabrali.

Istraživanja pokazuju da masna riba, kao što je losos, zajedno s voćem, povrćem, cjelovitim mahunarkama, orasima i sjemenkama, smanjuje rizik za rak, srčani i moždani udar i dijabetes. Omega 3 masne kiseline u lososu pokazale su se također korisnim za popravljanje srčanog zdravlja i u borbi protiv depresije, astme.

Konzumacijom lososa, učinit ćete dobro i vašim kostima, zglobovima i mišićima, ubrzati metabolizam i pridonijeti proizvodnji kolagena koži koji će joj dati mladalački izgled.

Losos možete konzumirati svježi, smrznuti, dimljeni, cijelog u odrescima ili sušenog, ovisno kako ga volite. Evo jednoj jednostavnog recepta:

– losos u odrescima

maslinovo ulje

– sol i biber

Losos premažite maslinovim ulje, posolite i popaprite, te u zagrijanom ulju pecite par minuta sa svake strane, možete ga premazivati i ružmarinovom grančicom kako bi dobio aromatičan ukus. Na ostatak ulja dodajte vrhnje za kuhanje, pomiješajte sve zajedno, prokuhajte par minuta i u tu smjesu vratite losos i ugasite. Uz to možete poslužiti rižu ili tijesto koje ste uronili u umak. U slast.

Autor: J. Nikšić