Lopoč

Lopoč ili latinski Nymphaea alba

Drugi naziv: lotus, lotos, lokvanj, mistični vodeni cvijet

Nježan miris, ženstven, puderast i lako pamtljiv definitivno je lopoč. Raste u barama i močvarama i u prirodi se pojavljuje u tri boje: bijeloj, ružičastoj i plavoj. Njegovo korijenje se nalazi duboko u mulju, dok duga stabljika napreduje prema svjetlosti, a široki zeleni listovi i krupni cvjetovi rastu na samoj površini vode.

Foto: Flickr, pellaea

Cvijet lopoča otvara se danju, dok se noću zatvara i potone u vodu. Cvjetovi narastu do promjera 20cm i svojom ljepotom privlače svakoga da ih uslika. Razvijaju se iz sjemena, a najstarije sjeme pronađeno je prije otprilike 1300 godina.

Cvijet, sjeme, mlado lišće i korijenje su jestivi, te se koriste u tradicionalnoj kuhinji azijskih zemalja. Mogu se jesti sirovi, ali najčešće se kuhaju kao kuhano povrće, juhe, biljni čaj, suho voće, pa čak i kao slatkiš, najčešće puding od riže. Svojim opojnim mirisom dovodi vas da blaženstva i smirenog stanja, a čaj od cvjetova lopoča koristi se za smirivanje nervoze i nesanice.

S obzirom na tanin, upotrebljava se kod liječenja  proljeva.

U današnje doba moderne civilizacije  lopoč se koristi u industriji parfema, a može ga se naći i na nakitu, jer njegova izrada smimbolizira mir duše i uma. Mnogo je tražen i kao ukras na tijelu (tetovaže).

Svojim prekrasnim cvjetovima nalaze se kao ukrasi u ribnjacima, potočićima, umjetnim jezerima koje ljudi sami rade, te time njihova okućnica izgleda bogatija, a energija koja se širi iz samih cvjetova djeluje umirujuće na svako živo biće.

Autor: J. Nikšić

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.