Lješnjak je plod koji raste na grmu, odnosno lijeski. Lijeska obično naraste od tri do pet metara, no ima slučajeva da naraste i do 15 metara. Cvjeta u vrlo rano proljeće i to prije listanja. Kad plod sazre, ono ispada iz svoje ovojnice. Lješnjak se najviše upotrebljava u prehrani, u proizvodnji raznih krema, kao namaz i slastica.

Lješnjak
Lješnjak, Foto: Flickr, Lamees (L.Y.S)

Smatra se da je lješnjak jedna od najstarijih kultiviranih biljaka i da potječe iz Azije, a u kineskim zapisima otprije 5000 godina o lješnjaku se govori kao o svetoj hrani s neba. Grci i Rimljani upotrebljavali su ga u medicini.

Najveći proizvođači lješnjaka su Turska, Italija, Španjolska i Francuska, dok se u SAD-u najviše uzgaja u državama Oregonu i  Washingtonu.

U energetskoj vrijednosti od 100 g svježeg lješnjaka, sadrži 61% masti, 17% ugljikohidrata i 15% proteina. Od vitamina lješnjak sadrži: vitamin C, riboflavin, tiamin, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B6, kolin, betain, vitamin E, folnu kiselinu i vitamin K. Pored svega toga, sadrži i dijetalna vlakna.

Lješnjaci su bogati izvor aminokiseline arginina, koji opušta krvne žile. Od sveg orašastog voća imaju najveću koncentraciju folata. Folat smanjuje rizik za defekt neuralne cijevi fetusa i može pomoći smanjenju rizika za kardiovaskularnu bolest, neke vrste raka, Alzheimerovu bolest i depresiju. Lješnjaci također sadrže minerale koji snižavaju krvni tlak – kalcij, magnezij i kalij.

Također su bogat izvor skvalena, biljne kemikalije (ima je i u maslinovom ulju, ulju od pšeničnih klica, ulju morskog psa i kvascu) koja djeluje u zaštiti od raka te snižava kolesterol.

Lješnjakovo ulje upotrebljava se u borbi protiv celulita koji se lagano umasira na određena mjesta zahvaćena celulitom i pusti na koži tijekom cijelog dana, nadalje služi u borbi protiv kašlja i za liječenje prehlade, a navodno je poticao i rast kose na dijelovima gdje je ispala.

Lješnjak je služio u zamjenu za kakao i tako se spravljala čokolada ili Nutella. Lješnjak može biti izvrsna alternativa u snacku koji može poslužiti u zamjenu za jedan obrok.

Danas se često upotrebljava i mljeveni lješnjak u zamjenu za brašno, te se tako mogu prirediti razne slastice, bilo slane bilo slatke. Mirisno ulje dobiveno od lješnjaka ima orašastu aromu, te se zbog toga kombinira s manje aromatičnim uljem koje je laganije i može poslužiti kao preljev u salatama, raznim umacima, te za pečenje.

Ulje čileanskog lješnjaka se dobiva hladnim tiještenjem plodova lješnjaka, te filtracijom. Bogato je vitaminom A, koji potiče regeneraciju stanica, te vitaminom E koji djeluje kao antioksidans.

Ovo ulje posjeduje prirodnu UVA i UVB zaštitu, te je popularan u zaštiti od sunca. Brzo prodire u kožu, ostavljajući je mekanom i obnovljenom, te se može naći u brojnim preparatima za njegu (anti-age, njega usana, njega kose, zaštita od sunca, preparati nakon brijanja, dječja njega..). Osobito se preporučuje kod prevencije fotostarenja kože i pomoći kod kože pod stresom raznih čimbenika iz okoliša.

Autor: J. Nikšić