More, ljeto, sezona je kupanja, sunčanja, odmaranja na plaži, ali i prirodnog iscjeljivanja koje vam priroda nudi. More osim što nudi osvježenje u vrelim ljetnim trenucima, ima i ljekovito iscjeljujuće djelovanje na kompletno biće.

kupanje u moru

Kupanje u moru, Foto: Flickr, ahenobarbus

Naime, morska voda se već dugo vremena koristi u terapeutske svrhe, jer sadrži mineralne soli, vitamine, aminokiseline, žive organizme koji ispuštaju antibakterijske, antibiotske i hormonske supstance koje pomažu uspostavljanju biološke ravnoteže vašeg organizma.

Morska voda pozitivno utječe na psihološko stanje čovjeka, povećava se energija u tijelu, dovodi do općeg smirenja, stabilnosti, pomaže u borbi sa stresom, poboljšava san.

Danas se u thalasoterapiji nude morske alge i morsko blato. Alge sadrže velike količine morskih minerala, te njihovom primjenom pojačava se ljekovitost u našim stanicama.

Morsko blato pomiješano s morskom vodom, koristi se u liječenju reumatoidnog artritisa, kostobolje, upale zglobova, raznih infekcija, kožnih bolesti (ekcemi, akne, psorijaza).

Morska voda također pomaže očistiti tijelo kroz pore na koži, ali na žalost nemaju svi mogućnost da žive na moru, ali zato možete u vlastitoj kadi učiniti sebi pravi ugođaj morskog užitka, te se tako riješiti stresa i izbaciti toksine iz tijela.

Dovoljno je uzeti pola šalice morske soli, eteričnog ulja lavande (10-15 kapi) i sve zajedno pomiješati u kadi s mlakom vodom. Uronite i opustite se 15-20 minuta i zamišljajte da ste na nekoj obali, te uz pomoć vizualizacije uživajte u tom miru i mirisu.

Vaše tijelo će biti opušteno i spremno za nove izazove.

Autor: J. Nikšić