Prvi pisani trag o limunadi potječe iz starog Egipta. Limun je zapravo hibrid nastao križanjem limete i citrona. Najviše se upotrebljava radi soka, a sastojak je mnogih jela i napitaka. Najpoznatije sorte limuna su: Eureka, Lisbon i Meyer.

limun

Limun, Foto: Flickr, comingstobrazil

Najveći proizvođači limuna su SAD, Italija, Španjolska, Indija, Argentina, Grčka, Izrael i Turska. Limun je odličan izvor vitamina C, vitamina A, vitamina B6, a od minerala sadrži kalcij, magnezij, željezo, fosfor, cink, bakar i mangan. Od ostalih nutrijenata limun sadrži vlakna i karotenoide. Tu je i limonen, spoj za koji se na pokazalo da djeluje protiv raka. Svi su agrumi bogati flavonoidima, antioksidansima koji su najprisutniji u voću i povrću i za koje se smatra da sprječavaju djelovanje tvari koje uzrokuju rak i srčanu bolest.

Limunov sok s vrućom vodom uzima se svaki dan protiv zatvora na prazan želudac, a za prehladu se pije sok pomiješan s jednom žlicom meda ili limunov sok sa solju ili đumbirom. Mnogi sok limuna upotrebljavaju u kućanstvu za čišćenje, jer otklanja razne mrlje, također uspješno odstranjuje neugodan miris s ruku.

Za sve one koji imaju problematičnu kožu, odnosno prištiće na licu, uspješno djeluje sok namazan u večernjim satima i tako se drži tijekom noći, a ujutro ispere mlakom vodom.

Namirnice bogate vitaminom C pružaju zaštitu od upalnog poliartritisa, oblika reumatoidnog artritisa. Laboratorijski nalazi pokazuju da limonoidi u agrumima djeluju protiv raka usne šupljine, kože, pluća, želuca i debelog crijeva. Uz konzumiranje brusnice i limuna, limun je najbolje suzbijao proliferaciju stanica raka jetre in vitro.

Svjetske znanstvene institucije preporučuju uzimanje citrusa za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sustava, jer prisutni nutrijenti sprječavaju oksidaciju kolesterola i nakupljanje na stijenke arterija, koje može uzrokovati srčani ili moždani udar.

Limun otopljen u vodi može ublažiti mučninu, nadutost, žgaravicu, te potaknuti rad jetre i crijeva. Zbog svojih antioksidativnih svojstva, ublažava starenje kože i stanica, čisti kožu, eliminira mitesere i akne. Učinkovit je u borbi protiv prhuti i ispadanja kose. Ako limunovim sokom isperete kosu, ona će biti sjajnija.

Autor: J. Nikšić