Limeta može biti slatka i kisela, no obično ima više šećera i citrične kiseline nego limun, pa joj je okus trpkiji, ali ipak to nije zeleni limun.  Smatra se da limeta potječe s jugoistoka Azije. Vodeći komercijalni proizvođači limete su Brazil, Meksiko i SAD.

limeta

Limeta, Foto: Flickr, Rand_G

U limeti se nalaze vrlo korisne fitokemikalije, flavonol glikozidi. Tu se ubrajaju limonin glukozid i kempferol, snažni antioksidansi koji sprječavaju oksidativno oštećenje stanica, lipida i DNK. Kempferol sudjeluje u sprječavanju arterioskleroze i usto može djelovati u borbi protiv raka.

Mornari su jeli limetu i pili njezin sok, kako na dugim putovanjima ne bi dobili skorbut. Ovaj citrusni dragulj sadrži kalcij i folnu kiselinu i bogat je izvor vitamina C. Istraživanja pokazuju da je konzumacija voća i povrća bogatog upravo vitaminom C povezana s manjim rizikom smrti od brojnih uzroka, kao što su srčane bolest, moždani udar i rak. Flavonol glikozidi mogu spriječiti diobu stanica raka kod mnogih vrsta raka.

Limeta poboljšava probavu, sprječava zatvor, urinarne infekcije, ublažava respiratorne tegobe, probleme s desnima, korisna je za mršavljenje, može spriječiti nastanak bubrežnih kamenaca, snizuje kolesterol, dok korica limete može poslužiti u borbi protiv starenja kože.

Korica limete sadrži sastojak koji koči proizvodnju melanina, a hiperpigmentaciju možete spriječiti tako da naribanu koricu dodate u hidratantnu kremu, te njome mažete mrlje na svom licu kada se ne izlažete suncu, znači najbolje u večernjim satima prije spavanja.

Sok limete najbolje je piti u jutarnjim satima prije obroka, kojeg pomiješate s vodom. Preporučujemo napitak koji će vam povratiti energiju, a on se sastoji od sljedećih namirnica:

– 2 očišćene limete

– 2 očišćene naranče

– 4 očišćena kivija

slijedi postupak tako da limetu i naranču uronite u sodu bikarbonu koju ste pomiješali s vodom, kako bi se s kore očistila sva nečistoća, zatim posušiti i staviti sve sastojke u blender u koji ste dodali 2 žlice meda. Popiti ujutro i vjerujte da vam neće nedostajati energije kroz cijeli dan.

Autor: J. Nikšić