Leća ili latinski Lens esculenta

Drugi naziv: leće, lečica, rugačica, sočivo, soška

Smatra se da joj je domovina jugozapadna Azija, iako porijeklo leće još nije utvrđeno jer nije pronađen njezin divlji oblik, a preko Sredozemlja širi se i na Europu.

Foto: Flickr, mote

Leća spada u grupu zrnatih mahunarki i ima ih više od četrdesetak vrsta, te se razlikuju po veličini, boji i obliku. Kod nas je najpoznatija smeđa, žuta i crvena leća koja se može kupiti u skoro svim trgovinama, a pitanje je samo koliko ju ljudi koriste u svom domaćinstvu, jer leća je biljka  koja ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni kolesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana.

Netopiva vlakna imaju sposobnost spriječavanja zatvora crijeva, dok topiva vlakna mogu pridonijeti sprječavanju kardivaskularnih bolesti, ta vlakna također doprinose pri kontroli dijabetesa tipa 2. Takva prehrana bogata vlaknima zaslužna je za mnogo manji rizik od raka debelog crijeva, brže dolazi do sitosti, pa ju se preporuča pretilim osobama.

Osim toga bogata je proteinima, pa svi oni koji ne konzumiraju hranu životinjskog podrijetla, preporuča ju se jer je dobar  nadomjestak prehrani. Poznata je kao energetski vrijedna namirnica zbog visoke koncentracije B vitamina, minerala, magnezija, željeza, cinka  i velikih količina ugljikohidrata. Za sve fizički aktivne osobe ta kombinacija ju čini idealnom namirnicom.

Danas postoji više od 150 recepata kako se leća može koristiti, pa nećemo nabrajati, jer vjerujemo da ste ju barem jednom u životu skuhali, a ako još niste probajte i uvjerite se u njenu kvalitetu i ukus.

Autor: J. Nikšić