Foto: Flickr, huggleperson

Lavanda ili latinski Lavandula officinalis

Drugi nazivi: despik, despić, trna, mirisni despik

Lavanda se danas uzgaja u vrtovima ili u blizini pčelinjaka, jer je odlična i zdrava ispaša za pčele. To je grmovita biljka koja raste na suhim i toplim obroncima.Raste u obliku grma i doseže visinu do 60cm. Listovi sliče ružmarinu i sivo-zelene su boje. Cvjetovi su ljubičaste boje, jakog i ugodnog mirisa, ali gorkastog ukusa.

Koristi se za pripremu čajeva, eteričnog ulja, biljnih kapi, kupki i kao inhalator.

Lavandino ulje koristi se kod jakih migrena i glavobolja, kod jakog lupanja srca jer ima smirujuće djelovanje, kod bolova crijevno-želučanog sustava, uništava streptokoke, uzimajući 5-10 kapi ulja na kocki šećera pomaže kod nemirnih i nervoznih osoba, pomaže kod bolova oko srca, depresije, navale krvi u glavu, vrtoglavica, nesanice, kod upale grla i respiratornog trakta kao inhalator.

Lavanda se koristi i kod liječenja psorijaze, izostanka menstruacije i vaginalitisa. Kod iščašenja i uganuća može biti od velike koristi jer se upotrebljava kao oblog, a vruća kupka s ekstraktom lavande dobro djeluje na cirkulaciju krvi i blagotvorno djeluje na cijeli živčani sustav. Koristi se u borbi protiv infekcija na koži, kod upale uha se koristi da zaustavi svrbež i nadraženost, a savršeno je sredstvo protiv uboda kukaca.

Za jačanje korijena kose, protiv ispadanja i protiv peruti slijedi receptura:

– 15gr lavandinog cvijeta umočiti u

– 100ml 70%  alkohola i pustiti da odstoji 14 dana

– procijediti i tom tinkturom namazati kožu glave u tankom sloju

Kupelji se primjenjuju kod vegetativnih distonija, klimakteričkih tegoba i ozeblina, kod rješavanja stresa ili prevelike napetosti koja se osjeća u organizmu.

Autor: J. Nikšić