Zemlja porijekla: Afganistan, Čile, Egipat, SAD, Italija, Rusija, Srednji Istok

Njegova tamno plava boja sadrži primjese zlatnih pjega ili tankih linija. Lapis lazuli pomaže da se suočite s istinom kakva god ona bila i da prihvatite sve ono čemu vas ta istina podučava, kod izražavanja vlastitog mišljenja, kod nervoznih rasprava gdje dovodi sve u jednu harmoniju, pomaže kod podučavanja vrijednosti aktivnog slušanja, jača veze u ljubavi i u prijateljstvima, potpomaže kod iskazivanja osjećaja i emocija, razgrađuje okrutnost i tešku patnju.

lapis lazuli

Lapis Lazuli, Foto: Flickr, iphonetographer

Lapis lazuli je pravi kamen kod pronalaženja životnog puta i karijere, donosi samospoznaju koja je duboko u vama, te vas usmjerava na pravi put da uvidite vaše pogreške, ali i postignuća, sadrži ogromnu smirenost i ključ je za postizanje duhovnih vještina, jer olakšava duhovno putovanje i potiče osobnu i duhovnu moć. Brzo otpušta stres, donoseći time duboki mir i harmoniju.

Ovaj kristal dovodi u harmoniju na emotivnom, mentalnom, duhovnom i fizičkom nivou, smanjuje bol, a naročito kod oboljelih od migrene i lakših glavobolja, dobar je pomagač kod sprječavanja depresije, nervoze, živčanosti, pomaže kod dišnih puteve, time što ih čisti, pomaže kod grlobolje, kod problema s tiroidnom žlijezdom, čisti organe, kičmenu moždinu, timus i imuno sustav.

Pomaže kod oslabljenog sluha, pročišćava krv i jača imuni sistem, ublažava nesanicu i snižava krvni tlak, čuva od kožnih bolesti, ublažuje sunčane opekline, čuva od angine pektoris, srčanog infarkta, oboljenja pluća, jednjaka, skleroze. Štiti od zračenja.

Eliksir pomaže kod raznih upala i visokog pritiska.

Prazni ga se jednom mjesečno preko noći u posudi s kamenčićima hematita, a snaga mu se pojačava ako ga preko noći stavite u posudu s gorskim kristalom.

Autor: J. Nikšić