Lan potječe iz jugozapadne Azije i jugoistočne Europe. Latinski naziv (linum usitatissimum) znači “najkorisniji”. Sjemenke su vrlo malene, ali posjeduju mnogo ulja. Orašastog je okusa i upotrebljava se u mnogim jelima. Zbog svoje hranjive vrijednosti uzgaja ga se na veliko, a osim toga služi i za razne komercijalne neprehrambene proizvode, kao što su boje, tinta i linoleum.

sjemenke lana

Sjemenke lana, Foto: Flickr, HealthAliciousNess

Uzgoj lana spominje se još u 3000.godina prije Kr. u Babilonu. Lan koji se spravljao od vlakana, Egipćani su umatali svoje mumije. Laneno sjeme bogat je izvor omega-3 masnih kiselina. Izvor je topivih i netopivih vlakana, a ona reguliraju kolesterol, glukozu u krvi i probavu. Izvrstan je izvor lignana, biljnih spojeva koji djeluju kao blag oblik estrogena, te znanstvenici smatraju da mogu pomoći u zaštiti od nekih vrsta raka, naročito raka dojke i debelog crijeva.

Laneno sjeme također smanjuje upalne markere povezane s povećanim rizikom za srčanu bolest, usporavaju rast tumora kod raka prostate.

Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, riboflavina, tiamina, piridoksina i panteonske kiseline, te niacina, a od minerala u sebi sadrži magnezij, bakar, fosfor, mangan, selen, željezo, kalcij i cink. Možemo odmah vidjeti da sjemenke lana sadrže mnoga ljekovita svojstva. U davna vremena koristio se za bolesti pluća, dišnih i probavnih smetnji, raznih opekotina, čireva i oteklina.

Pošto u sebi sadrži omega-3 masne kiseline, služe u procesu ublažavanja upala i bolova kod reumatizma, osteoporoze, artritisa, te kod migrene. Znanstveno je također dokazano da se lan primjenjuje i kod dijabetesa.

Ulje lana može pomoći i kod psorijaze, raznih ekcema na koži, akni, pa i opeklina od sunca.

Sjemenke lana također se puno koriste u kulinarstvu za razne juhe, pečenja ili dodatak u raznim salatama.

Sami možete napraviti “energetsku bombu”

– šaka sjemenki suncokreta

– šaka sjemenki badema

– pola šake sjemenki sezama

– pola šake sjemenki lana

– šaka sjemenki bundeve

– pola šake mljevenih suhih grožđica

– velika žlica meda

– vode po potrebi

sve zajedno izmiksate i pijete u laganim gutljajima u jutarnjim satima.

U izradi prhkog tijesta također možete ubaciti mljevene sjemenke lana i one će dati posebnu aromu tijestu.

Autor: J. Nikšić