Foto: Flickr, edenpictures

Ujutro se probudite, otvarate oči, smiješak vam dolazi na lice, protežete se na krevetu, nema bolova u tijelu, osjećate se poletno i spremno za ovaj dan.

Ne, ovo nije reklama za neki od čudotvornih kreveta ili pomagala za kvalitetniji san, nego ovo je samo uvod kako bi se vi trebali osjećati nakon sna.

Mnogi će reći kriv je krevet, kriv je prostor, krive su podzemne vode, trafostanice, susjedi i stotine drugih razloga, no je li to uistinu tako i zašto vam je potreban kvaliteten san, te što možete učiniti da bi imali miran i kvalitetan san.

Kvalitetan san su trenuci gdje bi se vaše kompletno biće trebalo odmarati  i energetski pripremati  za novi dan. No, veliki dio vas  ima jako loš san, te s time i njegova kvaliteta nije na nekoj vrhunskoj razini. Mnogi prodavači će vam tvrditi da vam je za kvalitetan san potrebno  koristiti baš njihov proizvod i da će se vaš san poboljšati. U nekim slučajevima se to i pokaže točno, ali ako se samo malo vratimo u prošlost, doći ćete do zaključka da su vaše bake, prabake i svi ostali vaši preci spavali na krevetima od slame, takozvanim slamaricama, kukuruzovine. Mnogo njih je spavalo na sijenu, a ujutro su se budili potpuno poletni, bez ikakvih tegoba ili bolova. To vam već samo po sebi ukazuje  da problem nije u predmetu na kojem spavate, već problem leži u nečem drugom. Znanstvenici čak vrše razna ispitivanja na ljudima po pitanju sna, ali bez nekih većih i konkretnih rezultata.

Bez obzira što vaše tijelo spava, vaš mozak, točnije vaša podsvijest tada radi i ona je usko povezana sa energijom, a energija je povezana sa vašom dušom. Upravo kroz tu podsvijest vi doživljavate svoju kvalitetu sna, a pravi razlog loše kvalitete samog sna leži u tome da stres uzrokuje nekvalitetan i nemiran san. Puno vas kroz svoje svakodnevnice susreće se sa kojekakvim vrstama pritiska, nezadovoljstva i nervoze, a sve tri su vrlo jake negativne energetske frekvence koje stresiraju vaše kompletno biće. Stres tjera vaš mozak da neprestano razmišlja i traži rješenja, te velik dio vas u trenucima kada legne u krevet ne pokuša se opustiti kroz jednu laganu meditaciju, ne pustite si u pozadini ni laganu opuštajuću muziku da vas smiri, već i u trenucima kada se pripremate za spavanje i prijeko potreban san vi i dalje razmišljate.

Vaše tijelo nakon jednog perioda utonut će u san, ali vaš mozak nije bio pripremljen za san i on i dalje radi točnije, traži rješenja. Na sve to povezuje se još i vaša podsvijest te dobijete jedan totalni kolaps. Vaše tijelo više ne zna šta je ispravno, šta nije, te se kroz noć zna dogoditi da se bacate po krevetu, da se budite usplahireni ili da sve oko sebe razbacate, a ujutro se budite sa bolovima i strahovitom ukrućenošću vašeg fizičkog tijela.

To je upravo refleks vaše pripreme za spavanje. Da bi imali kvalitetan i miran san, pripremite svoj um da se idete odmarati. Pokušajte vizualizirati samoga sebe u situaciji kako se ujutro budite odmorni i bez ikakvih poteškoća ili bolova. Priuštite si laganu meditaciju ili molitvu prije spavanja i dopustite tijelu da upije svaku vašu riječ ili misao i vjerojatno ćete početi osjećati da vam je tijelo sve teže i tako ćete početi tonuti u alfa stanje, a nakon toga i čvrsti san, a ujutro ćete se osjećati odmornim i sretnim jer se vaše tijelo uspjelo odmoriti i pripremiti za novi početak dana. Ako smatrate da se ne možete skoncentrirati ni na meditaciju, niti na molitvu, onda odaberite  neku od relaksirajućih melodija koja će vam pomoći da se opustite uz njezine lagane zvukove.

Svakako je potrebno da nahranite svoju dušu, da joj date njezin prostor, a najveći prostor njoj ćete podariti upravo kroz miran san.

Autor: Z. Posavec