Smatra se da kurkuma potječe iz zapadne Indije, a poznata je već više od 2500 godina. Također se uzgaja u nekim dijelovima Kine i u tropskom dijelu Perua. Kurkuma pripada porodici đumbira, a poznata je i pod nazivom indijski šafran. Zahvaljujući njoj dobivamo crveno-narančastu boju raznih currya i senfa.

kurkuma

Kurkuma, Foto: Flickr, hodihu

Za kurkumu se kaže da je pravo čudo prirode, u sebi sadrži važne vitamine i minerala, kao što su željezo, kalij, mangan, vitamin B6 i vitamin C.

Kurkumin je fitokemikalija u kurkumi sa snažnim antioksidacijskim djelovanjem. Kurkuma ima i antiupalna svojstva. Kurkuma se koristi za čišćenje krvi, jačanje probave, protiv nadutosti,  kod kožnih problema, za čišćenje jetre i žučnog mjehura. Normalizaciju menstruacije, za stimuliranja rada metabolizma, kod problema dišnih puteva, protiv bakterija i gljivica, protiv crijevnih parazita.

Kod istraživanja se pokazalo da kurkumin znatno smanjuje razinu oksidiranih bjelančevina i upalnih citokina povezanih s Alzheimerovom bolešću, također se došlo do rezultata da je kurkuma odličan lijek protiv raznih melanoma kože koji naginju kancerogenom stanju, te se uzimanjem iste uočavala smrtnost stanica raka.

Kurkumin također sprječava metastaze raka dojke, raka prostate, raka debelog crijeva. Zbog svog protuupalnog svojstva, kurkuma se koristi i za liječenje artritisa i oteklina zglobova. Smatra se jednim od najjačih antibiotika koje nam je priroda podarila, jer za razliku od ostalih antibiotika koji uništavaju dobre bakterije i floru u crijevima, kurkuma pomaže u razvoju dobrih bakterija za naše zdravlje.

Također se spominje da kurkuma namazana na kožu kod psorijaze ima jak učinak, samo je problem taj što ostavlja jake žute tragove koji se jako teško odstranjuju s odjeće.

Danas je svima poznato koliko je oboljelih od kandide, a kurkuma je poželjna u takvim slučajevima, osim što ju se pije u kapsulama, također se upotrebljava mast, odnosno prah kurkume pomiješan s malo vode i time se maže područje intimne zone.

Neka istraživanja ukazuju na to da Kinezi kurkumu upotrebljavaju protiv depresije, pa zašto ne probati.

Autor: J. Nikšić