Kupus i njegova ljekovitost

Kupus ili zelje pripada porodici kupusnjača. Lisnata glavica je jedini jestivi dio. Jede se sirov, kuhan i ukiseljen. Mnoge su vrste kupusa, a kod nas najomiljeniji je bijeli, zeleni, crveni i kineski. Kupus se uzgaja više od 4000 godina, a najveći uzgajivači su Kina, Indija, Rusija, Južna Koreja, Japan, a SAD je najveći proizvođač.

kupus

Kupus, Foto: Flickr, jetheriot

Stari Grci i Rimljani visoko su cijenili kupus zato što su smatrali da liječi mnoge bolesti. Dobar je izvor C vitamina i vlakana, vitamina A i folne kiseline, slijede minerali kalij, kalcij, fosfor, natrij, magnezij i željezo. Crveni kupus djelotvorniji je od zelenog.

Kupus i njegova ljekovitost pomaže kod liječenja čira na dvanaestercu i želucu, potpomaže kod mršavljenja, depresije i tjeskobe, poboljšava probavu, koncentraciju, pomaže kod bolesti dišnih puteva, čisti organizam, jača imunitet, djeluje preventivno protiv raka.

Kupus, a naročito svježi kiseli kupus bogat je antikanceroznim spojevima, izotiocijanatima i sulforom, te ti spojevi sudjeluju u aktiviranju i stabiliziranju antioksidacijskih i detoksikacijskih mehanizama organizma, a oni uklanjaju tvari koje stvaraju rak. Konzumacijom kupusa povezuje se s manjom učestalošću raka debelog crijeva, pluća, grlića maternice i dojke.

Kod plućnih bolesti, upotrebljava se njegov sok pomiješan s medom. Pošto kupus ima i protuupalna svojstva, pomaže kod bolova artritisa i reume.

Neka istraživanja dokazuju da osobe koje su pile deset dana svježi sok od kupusa i koje su bolovale od čira na želucu, on se potpuno povukao i nestao. Zašto ne isprobati.

U svrhu liječenja treba uzimati 3-4 žlice svježeg soka u toku dana prije obroka. Od davnina su se listovi kupusa primjenjivali kao oblozi kod bubrežnih kolika, opeklina, gnojnih rana, ekcema i akni, reume i išijasa, hemeroida, migrene, prištića i osipa.

Dovoljno je kupus očistiti od korijena i upotrijebiti samo listove, te obložiti na oboljelo mjesto i to tri puta na dan uvijek s novim listovima.

Autor: J. Nikšić

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.