Kupine su biljke penjačice iz porodice ruža, rastu kao grm, a plod izbija svake druge godine. Iz svjetova se razvijaju jagodičasti plodovi crvene boje, kasnije postanu tamno plavi, gotovo crni. Kupina se uzgaja širom svijeta.

kupina
Kupina, Foto: Flickr, Public Domain Photos

Kupine imaju mnogo antioksidansa, bogate su vitaminom C, E, kofeinskom kiselinom, p-kumarinskom kiselinom i cimetnom kiselinom, vlaknima i fitokemikalijama taninom, flavonoidom i cijanidinom, koje imaju antikancerozna svojstva. Također sadrže katehine, kao što je kvercetin, antioksidant koji može smanjiti rizik za srčanu bolest i zaustaviti djelovanje histamina kod osoba koje su alergične.

Studije na ljudskim stanicama pokazale su da sastojci u kupinama hvataju slobodne radikale i sprječavaju oštećenja stanica jetre i debelog crijeva, zaustavljaju širenje raka, usporavaju i smanjuju brzinu rasta raka jednjaka. Štite kardiovaskularni sustav, usporavaju starenje organizma, pomažu kod usporavanja Alzheimerove bolesti, pomažu u borbi protiv štetnog djelovanja sunca na kožu.

Antioksidanti u kupinama također imaju antibakterijska i antivirusna svojstva. Zanimljiva je činjenica da se elaginska kiseline ne razara prilikom termičke obrade, tako da kupine zadržavaju svoja ljekovita svojstva. Konzumiranjem kupina također se djeluje na očuvanje kod upala dišnog sustava i tromboze. Neka istraživanja dokazuju da se konzumiranjem kupine razaraju stanice leukemije.

Kako u sebi sadrže salicilnu kiselinu, a to možemo usporediti s aspirinom, koriste kod ublažavanja bolova, za smanjenje tjelesne temperature, jačanju imuniteta, zaštiti vida, a vanjskom primjenom mogu se i olakšati tegobe kod manjih rana.

Kupine i kupinovo vino čuvar su vašeg srca, a dovoljno je jednu čašu konzumirati u toku dana, a samim time će vam se i vratiti raspoloženje, očistit će vam se krv i revitalizirati tijelo.

Recept za kupinovo vino:

Nabavite 5kg domaćih kupina, dobro ih operite i zgnječite ručno u posudi u kojoj ste dodali 1,5kg šećera. Pustite da odstoji 7 dana, pokupite pjenu koja se stvorila tijekom vrenja, zatim ponovo ostavite da odstoji 7-10 dana, procijedite kroz gazu u staklenke i odložite na tamno i hladno mjesto.

Nemojte odmah zatvarati čepom flaše kako ne bi došlo do pucanja, već tek nakon mjesec dana upotrijebite čep od pluta, a za to vrijeme možete ih lagano poklopiti gazom.

Autor: J. Nikšić