Kukuruz se počeo uzgajati u Srednjoj Americi prije otprilike 5600 godina. Po uzgoju žitarica, kukuruz je zauzeo drugo mjesto po uzgoju, a pred njim prednjači riža.

kukuruz

Kukuruz, Foto: Flickr, Alice Henneman

Kukuruz je dobar izvor vlakana, vitamina B1, folata, vitamina C i pantotenske kiseline. Obiluje folatom, vitaminom za koji se zna da smanjuje količinu homocisteina, upalnog markera koji se pripisuje srčanoj bolesti.

Bogat je i beta-kriptoksantinom, narančasto-crvenim karotenoidom koji može znatno smanjiti rizik za nastanak raka pluća. Kako u sebi sadrži fenolne spojeve, dokazano je da mogu pomoći u prevenciji nastanka rada debelog crijeva i drugih vrsta raka probavnog sustava.

Također je bogat škrobom, koji potiče butirat, kratkolančanu masnu kiselinu u debelom crijevu koja može biti korisna u borbi protiv raka. Nadalje škrob popravlja metabolizam glukoze kod žena normalne i prekomjerne težine.

Kako obiluje vitaminom B1, a znamo da je upravo taj vitamin osnovni sudionik enzimskih reakcija koji je neophodan za proizvodnju energije, samo jedna šalica tog slatkog zrnja dovoljna je za nadomjestak tog vitamina, a i pamćenje će vam se popraviti.

Znanstvene studije potvrđuju da kukuruz sprječava rak i uspješno djeluje kao pomoć kod suzbijanja virusa u organizmu.

Od minerala kukuruz ima najviše fosfora, kalija i magnezija. Dokazano je da čaj od kukuruzne svile ima diuretička svojstva i zato se upotrebljavao za bolno i često mokrenje. Za razne opekotine, upaljena i otečena mjesta upotrebljavalo se kukuruzno brašno koje se prokuhavalo u mlijeku i tako kao oblog stavljalo na oboljela mjesta.

Kod nadražene kože upotrebljavalo se kukuruzno brašno pomiješano s ricinusovim ili kukuruznim uljem, te takvom mješavinom nanosilo na tijelo.

Stari Kinezi su kukuruz upotrebljavali za žučne kamence, žuticu, hepatitis i cirozu, dok se komušina upotrebljavala za liječenje proljeva kod djece.

Danas se kukuruz može spremiti na više načina, bilo kuhan, pečen, a ono što smatramo je to da ga kao kokice vole svi uzrasti.

Autor: J. Nikšić