Kruška spada u dijetalnu namirnicu

Kruške su konzumirali i naši preci i to još u kamenom dobu. Svaka sorta je drugačijeg oblika, okusa, boje i veličine. Najveći proizvođači krušaka su Kina, Sjedinjene države, Italija, Španjolska, Njemačka, Belgija i Francuska.

kruške

Kruške, Foto: Flickr, Apple and Pear Australia Ltd

Kruška pripada porodici ruža. Danas se spominje da postoji više od tri tisuće poznatih vrsta, a mi ih možemo birati između ljetnih, jesenskih i zimskih sorta.

Kruška spada u dijetalnu namirnicu, prirodno regulira razinu šećera u krvi, bogata je vitaminom C, kalijem, vlaknima, te jakim fitokemijskim antioksidansima. Izvor je brzog podizanja energije u našem organizmu jer sadrži značajne količine monosaharida kao što je glukoza i fruktoza, najslađi prirodni šećer.

Također imaju preventivno djelovanje na bolesti srca i krvnih žila jer snižavaju razinu štetnog kolesterola i djeluju na apsorpciju žučnih kiselina.

U prošlosti se kruška upotrebljavala za razne zdravstvene tegobe, kao što su probavne smetnje, grčevi i povišena temperatura.

Mnoga istraživanja su pokazala da postoji veza između povećanog unosa vlakana iz voća i smanjenog rizika za određene vrste plućnih bolesti, a voće bogato flavonoidima, kojih ima u kruški, djeluje kod produktivnog kašlja, odnosno kašlja s iskašljavanjem.

Povezanost kruške i jabuke koje su bogate vlaknima, te njihovim konzumiranjem u postizanju regulacije tjelesne težine, pomoći će vam da brže mršavite, a da pri tome ne budete gladni, jer to voće daje osjećaj sitosti.

Kruška spada u hipoalergeno voće, te se nju prvu uvrstilo u prehranu dojenčadi.

Autor: J. Nikšić

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.