Korijandar u borbi protiv dijabetesa

Korijandar se smatra i biljkom i začinom, a spominje se još u Starom zavjetu. Upotreba korijandra seže u doba otprije više od sedam tisuća godina, pa ga se smatra jednim od najstarijih začina na svijetu. Domovina su mu Sredozemlje i Bliski istok, a u Aziji se uzgaja više od tisuću godina.

korijander

Korijander, Foto: Flickr, CeresB

Većina korijandra se uzgaja u Maroku, Egiptu, Rumunjskoj, Kini i Indiji, dok se proizvodnja svježeg korijandra može naći diljem Srednje i Južne Amerike, te u SAD-u.

Korijandar ima nježan, specifičan slatki okus podsjećajući na mješavinu kadulje i limete, list je sličan peršinovom listu, a danas se sve više upotrebljava u kulinarstvu, bilo da se radi o slatkim, slanim ili ljutim jelima, kao i u raznim napitcima.

Korijandar je izvor željeza, magnezija i mangana. Nepostojano ulje bogato je raznim fitonutrijentima, također u sebi korijandar sadrži i aktivne spojeve fenolne kiseline za koju se pokazalo da djeluje u borbi protiv raka, dijabetesa i srčane bolesti.

Koristeći korijandar u hrani, potiče se sekrecija inzulina i smanjuje se količina šećera u krvi, djeluje antibakterijski, uništava salmonelu, djeluje na probavu, protiv nadutosti, protiv konjuktivitisa, otvara apetit, ublažava osip.

U Indiji se još uvijek upotrebljava kao tonik i sredstvo protiv kašlja. Neka istraživanja ukazuju na to da djeluje protiv tjeskobe i nesanice.

Autor: J. Nikšić

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.