Kopriva ili latinski urtica dioica

Drugi naziv: domaća kopriva, divlja kopriva, pasja kupina, koprva

Postoje više vrsta te biljke, ali se sve svodi na jedno zajedničko ime kopriva. Ona raste u čitavoj Europi, u blizini naselja kao korov, uz ograde, puteljke, šumarke, rijeđe ju se nađe u šumama, a u najvećem dijelu nalazi se na tlima koji su bogati dušikom.

Foto: Flickr, frankenstoen

Tokom cijelog ljeta skupljaju se listovi koprive, čitava biljka za vrijeme cvatnje, a korijen se vadi u proljeće i jesen. Suši se u hladu i upotrebljava se tokom cijele godine.

Njena ljekovitost poznata je još iz srednjeg vijeka, a danas ju se koristi za izlučivanje mokraće, “čišćenja krvi”, opće slabosti, kašlja, rana, čireva i krvarenja. Kao diuretik pomaže i kod čišćenja bubrega, cistitisa, pijeska i kamenaca.

Kako dobro djeluje pri izlučivanju mokraćne kiseline iz organizma, korisna je za giht i druga artritična stanja. Korisna je za regulaciju kod proljeva i nadutosti, snižava šećer u krvi, pomaže kod poteškoća disanja, za izbacivanje katara, ublažavanje alergija i astme, ženama koje imaju obilna krvarenja ili neredovite menstruacije preporuča se uzimati bez ograničenja.

Svježi sok koprive primjenjuje se kod proljetnog umora. U kulinarstvu se kopriva poslužuje u zamjenu za špinat, pravi se pesto, miješa ju se u razne slane pite, bureke, a nekima služi kao osvježavajuća salata uz par kapi limuna.

Pošto kopriva sadrži mravlju kiselinu, kao dobar pokazatelj se pokazala kod liječenja artritisa. Tinktura od koprive ima dobro djelovanje kod zaustavljanja krvarenja prilikom posjekotina, krvarenja iz nosa, te brže zacjeljivanje opekotina.

Čaj je također dobar kod primjene ispiranja usne šupljine, a i kao tonik za vlasište.

Tinktura od koprive:

– 20gr suhog korijena

– 100ml 70%-tnog etanola

Pustiti da odstoji 7 – 10 dana i tri puta na dan uzimati 20 – 30 kapi

Sok od koprive:

– 30 listova mlade koprive

– 3 naranče, 2 limuna

– 3l vode

– 70dkg šećera i 5dkg limunske kiseline

Sve dobro oprati, agrume usitniti i pustiti da odstoji 24 sata, sve dobro zgnječiti, procijediti i staviti da se ugrije do vrenja, ohlađeno uliti u sterilizirane boce.

Autor: J. Nikšić