Kada pričamo o radu na sebi većinom se priča o tehnikama i metodama. Priča se o svemu i svačemu i svatko osobno bira kojim putem će krenuti i na koji način će raditi na sebi, ali ako se mene osobno pita što bih mogao preporučiti da osoba krene u put pozitivnih promjena onda bez previše razmišljanja mogu reći – ogledalo.

Odraz u ogledalu, Foto: Pexel.com

Ne treba previše mudrovati za što sve ljudi koriste ogledalo. To znaju svi. Nanošenje šminke na lice, gledanje zubi nakon pranja, slaganje frizura,itd. –  jednom rečenicom vodeća crta je uljepšavanje. Može se pričati o tome da se ogledalo koristi kako bi se divili samom sebi i svojoj fizičkoj pojavi, hranjenju ega i narcisoidnosti, ali kada staneš sa strane i pogledaš onda opet vidiš tu uljepšavanje, na kraju i zavaravanje jer uzalud sve ako prvo kada pogledaš u ogledalo u zrcaljenju ne vidiš sretnu i zadovoljnu osobu. Ogledalo može prikazati i stvoriti iluziju, a može kristalno jasno pokazati istinu. Samo je pitanje što želiš vidjeti i koga želiš vidjeti? Želiš li vidjeti sebe onakvim kakvim jesi ili želiš vidjeti osobu koja nisi?

Kada gledaš ogledalo onda to možeš činiti na način da je površno i da pri tome uspiješ vidjeti nedostatke koji u tebi bude kritički stav, a s druge strane možeš vidjeti dubinski, da vidiš sebe onakvim kakav jesi, da se vidiš iznutra, da vidiš istinu koja se zrcali u ogledalu. Trenutak je to u kojem možeš vidjeti svoju dušu, gledati se oči u oči s njom, trenutak je to u kojem pada sve, pada maska s lica, padaju svi utezi koji te tište i opterećuju. Padaju suze i bolni jecaji jer vidiš koliko sebi nanosiš patnje i boli. Vidiš sebe po prvi puta, a pitanja se sama u glavi roje. I normalno je da tada osjetiš strah i da se bojiš  jer prvi puta osjetiš sebe, osjetiš koliko si zapravo nepošten prema sebi, koliko su ti važniji drugi od tebe. Osjetiš i bude ti žao. Žališ samog sebe i budeš si smiješan istovremeno.

I ne, nije to ona iluzija koja se često s laskanjem i opijenošću gleda. To je istina, to je konačni obračun ispred ogledala. Obračun u kojem si ti pozitivac i negativac. U tom obračunu neće pobijediti nitko drugi osim tebe. Pobijediti ćeš ti, pobijediti će tvoja želja, hrabrost, tvoja odlučnost. Pobijediti ćeš jer gledaš samog sebe u oči i gledaš svoju dušu i ona neće ustuknuti. I vjeruj, nećeš imati snage više lagati sebe. Nećeš si tražiti mane i nedostatke jer gledajući svoju dušu kroz zrcaljenje u ogledalu shvatit ćeš da ljepota kojoj težiš grije tvoju dušu. Shvati ćeš da je vrijeme da sebi priznaš i prihvatiš istinu. Vrijeme je da sebi pružiš sebe. Vrijeme je da uzmeš ogledalo u ruke i pogledaš u dubinu svojih očiju

Autor: Zdravko Posavec