Komunikacija kreće od pogleda

Fascinantno je vidjeti život koji te okružuje. I ovo kako čitaš je fascinantno, zamjećuješ, reagiraš, doživljavaš duboko u sebi ono što vidiš, rađaju se osjećaji koji prihvaćaju ili odbacuju ono što vide, a sve zahvaljujući očima.

komunikacija

Komunikacija, Foto: Flickr, Stemack Street

Fascinantno je što sve čovjek može vidjeti u jednom pogledu, a svaki pogled oko doživi kao sliku. Nije li život skup slika koje mijenjaš iz trena u tren, a povremeno izvučeš određene slike iz prošlosti i vidiš ih ponovno?! Posebno ostanu urezane slike koje iza sebe kriju emotivne trenutke, bez obzira bili osjećaji pozitivni ili negativni, a sve to zahvaljujući oku.

Probudiš se, prvo otvoriš oči, ugledaš svjetlo dana. Nakon svakog treptaja slika je drugačija i život ide. Vrijeme prolazi i ne možeš ga vratiti, nije kao u filmu. Od života ostane tek slika koje je doživjelo oko i proizvelo na stotine različitih osjećaja koji urezuju sliku u sjećanje.

Oči su ogledalo duše, oči govore, oči povezuju ili razdvajaju. Oči i pogled su prvi korak u komunikaciji, jer kada sa nekim uspostavljaš odnos, najprije ga pogledaš u oči. Osoba koja te ne gleda u oči prilikom upoznavanja nema pozitivne namjere prema tebi ili uopće nije zainteresirana.

Osobe koje ne gledaju druge u oči većinom bježe od sebe i pokušavaju biti nešto što nisu. Zato skrivaju lice  i ne pokazuju ga, da se ne bi vidjela u očima namjera, jer oči ne lažu. Oči pokazuju više nego što mnogi sebi žele priznati. Samo stotinka dovoljna je da neiskvareno srce pročita pogled i sve ono što se u njemu nalazi. One slike koje su urezane u njima. Upravo te slike iskreno srce vidi u svakom oku.

Ljudi vole nositi sunčane naočale, jer iza njih se osjećaju sigurno, vodeći se mislima ja druge vidim oni mene ne. Jeste li kada sjedili i pričali sa nekim tko je nosio naočale? Ako jeste onda znate da je osjećaj neugodan, a ako niste , vjerujte, niste ništa propustili.

Ne skrivajte svoje oči ma kakve one bile, ne spuštajte pogled, ne skrivajte lice, jer život nije pod nogama. Život nije pod maskom. Život je pred tobom. Digni pogled i doživi svoj život. Ne skrivaj svoj pogled, jer od pogleda je krenulo upoznavanje tvojih prijatelja, tvog partnera, tvog djeteta.

Komunikacija kreće od pogleda, a što si opušteniji to možeš bolje doživjeti onu umjetnost koja se krije sa druge strane. Ta suprotna strana tvoj je život. Nisi život samo ti, nego ono što te okružuje. Zato pusti da ti slika bude što potpunija i neka te svjetlo koje svako jutro ugledaš vodi kroz život. Slijedi ga.

Autor: Zdravko Posavec

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.