Klinčić ili latinski Caryophyllus aromaticus

Drugi naziv: karanfilić

Domovina klinčića je Filipinsko otočje, a za vrijeme vladavine Rimskog carstva, klinčić je dospio i u Europu kao dragocjeni začin. To je drvo koje naraste i do 12m visine s kožastim listovima i mirisnim cvjetnim pupoljcima koji izrastu u skupinama.

Foto: Flickr, trophygeek

Pupoljci su crvenkaste boje i beru se u siječnju i lipnju mjesecu. Osušeni poprimaju smeđu boju i snažnog su mirisa i oštrog okusa. Klinčić sadrži 25% eteričnog ulja, a najviše eugenola, masnih ulja, tanina, klinčićevu kiselinu, vaniliju itd.

Za liječenje se najčešće koristi čaj od klinčića koji pomaže kod oboljenja želuca i crijeva, pojačava izlučivanje probavnih tekućina, te je poznat kao sredstvo za otklanjanje nadutosti, pojavu vjetrova u crijevima. Djeluje i kao analgetik, pa se primjenjuje i u stomatološkim ordinacijama, kao antiseptik za ispiranje i grgljanje usne šupljine i grla, kao sedativ umiruje živčani sustav. U današnjoj medicini ulje od klinčića se primjenjuje jer ima jače terapeutsko djelovanje.

Koristi ga se u dijetalnim jelima jer im daje okus, miris i boju. U domaćinstvima ga se rado koristi kao začin, jer daje aromu, miris slatkim i slanim jelima, koktelima, likerima, raznim napitcima. Treba napomenuti da ga se kao začin koristi u malim količinama, jer veće količine uzrokuju probavne smetnje. To je  biljka koja može uništiti jajašca parazita, a to je vrlo važno, jer ako se jajašca ne unište, paraziti će se ponovo iz njih razviti i proširiti po cijelom tijelu.

Eterično ulje klinčića upotrebljava se u kozmetičke svrhe zbog svog antiseptičkog i analgetičnog djelovanja, odličan je sastojak kod losiona poslije brijanja, a i zbog ugodnog mirisa. Pomiješan sa baznim uljem, rado ga se koristi kod masaža u zimskim hladnim danima, jer on zagrijava cijeli organizam, okrepljuje i revitalizira. Eterično ulje klinčića ne preporuča se trudnicama i maloj djeci.

Eterično ulje klinčića zajedno sa et.uljem kamfora, mentolom, cajuput uljem nalazimo u tigrovoj masti koja se koristi u mnoge svrhe kao što su: upale mišića, upala sinusa, bolnih leđa, išijasa, reume, bolova u zglobovima, artritisa, raznih sportskih povreda, oslabljene cirkulacije, kod uboda insekata, a koja je poznata više od 100 godina. Mast se nanosi na kožu laganim utrljavanjem.

Tinktura od klinčića:

– 20gr klinčića

– 1dcl 70%-tnog alkohola

klinčiće na grubo samljeti i preliti alkoholom, te pustiti zatvoreno da odstoji dva tjedna, procijediti i uzimati 2 – 4 kapi u čaši vode za ispiranje i grgljanje usne šupljine i grla.

Autor: J. Nikšić