Kivi je zaslužan za smanjivanje masnoće u krvi

Kineski ogrozd ili takozvani kivi voće potječe iz jugoistočne Azije, a u 19. i 20. stoljeću proširilo se cijelim svijetom. Zbog svoje nutritivne gustoće, u sebi kivi sadrži najviše C vitamina od bilo kojeg drugog voća. Osim vitamina C, obiluje vitaminom E, kalijem, sadržava lutein, fitokemikaliju koja može smanjiti rizik kod srčane bolesti, katarakte i raka.

kivi

Kivi, Foto: Flickr, Kyle McDonald

Kada kivi uvrstimo u svakodnevnu prehranu, on pomaže krvnim pločicama da postanu manje ljepljive, a također kivi je zaslužan za smanjivanje masnoće u krvi (snižavanje triglicerida).

Mnoga istraživanja su pokazala da konzumiranjem jednog kivija na dan, može štititi DNK od oštećenja koja mogu voditi ka bolesti raka. Dodatno se došlo do saznanja da niz drugih tvari koje posjeduje kivi uništavaju stanice tumora u ustima.

Nova istraživanja upućuju na to da se prehranom s mnogo luteina štitimo od mrene i drugih oblika degeneracije makule. Sjemenke kivija također sadrže manje količine omega 3 masnih kiselina. Pošto u sebi sadrži mineral kalij, dokazano je da on snižava krvni tlak, a njegova vlakna su zaslužna za to da ubrzano čiste put u probavnom sustavu, te se tako smanjuje opasnost od zadržavanja toksina u organizmu. Jednom riječju kivi je zaslužan za održavanje dobrih i loših bakterija u organizmu, odnosno probavnom traktu, jer ih drži u ravnoteži.

Također je odličan zaštitnik u borbi protiv simptoma respiratornih bolesti, a tu možemo navesti astmu od koje mnogi imaju problema. Kivi poboljšava mišićnu aktivnost jer ih štiti od oksidativnog stresa, a ujedno djeluje i kod smirenja od stresa svakodnevice.

Kod konzumiranja kivija treba samo pripaziti na to da se ne uzima u prevelikim količinama da ne bi došlo do alergije.

Autor: J. Nikšić

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.