Foto: Flickr, grongar

Kim ili latinski naziv Carum carvi

Drugi nazivi: divlji kim, kimelj, kumen, kumin, poljski kim

Kim potiče iz porodice štitarki, dvogodišnja je biljka sa jakim bijelim korijenom. Stabljika je uglasta i razgranata, a list je dvostruko perast s mnogo sitnih pršljenastih listića. Plod ima pet uzdužnih rebara u čijim se udubinama nalazi uljni kanal, duguljast je i rebrast.

Kim raste u cijeloj Hrvatskoj, na livadama i pašnjacima, od nizina do planinskog pojasa, a rasprostranjen je po cijeloj srednjoj Europi, sjevernoj Aziji i Africi. Miris kima je jak, a okus gorak i oštar.

Mnogobrojne vrste iz porodice štitarki, zbog svog hlapivog ulja najrazličitijeg sastava, vrlo su djelotvorne ljekovite biljke. Kim i njegovo hlapivo ulje potiču rad želuca i žučnoga mjehura. Koristi ga se kod grčeva jer ih ublažavaju, na crijeva djeluje umirujuće, tjera vjetrove, ulje snažno također djeluje na crijevne bakterije, pospješuje probavu i izlučivanje mokraće, a koristi ga se i za smanjenje  grčeva tokom menstrualnog ciklusa, olakšava porod i porođajne bolove, te pojačava izlučivanje mlijeka kod dojilja.

Čaj od kima ili samljevenih sjemenki spriječava stvaranje kamenaca i pijeska u bubregu i mjehuru, jača vid i grije želudac.

Kim s anisom i medom u čajevima služi u liječenju plućnih oboljenja, kod kroničnog bronhitisa, astme, upale pluća, kašlja i katara u plućima jer utječe na sazrijevanje i izbacivanje sluzi iz bronhija. Od kima se pripremaju i kupke za djecu koja imaju poteškoće u razvoju.

Autor: J. Nikšić